ΔΑΣΟΣ ΣΚΥΡΙΤΙΔΑΣ – ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ (Η εξόρμηση αναβάλλεται λόγω των μέτρων για την πανδημία)

Η Βλαχοκερασιά είναι ένα γραφικό χωριό της Μαντινείας, δεξιά από το δρόμο προς Σπάρτη, μετά την Τεγέα. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 950 μ. και είναι κατάφυτο από πυκνή βλάστηση με πλατάνια, καστανιές, καρυδιές και κερασιές. Έχει 700 κατοίκους και απέχει 22 χλμ. Ν της Τρίπολης και 195 χλμ. από την Αθήνα.
Θεωρείται ο πρώτος τεχνητός δρυμός της Ελλάδας, έργο του δασολόγου και συγγραφέα Τάσου Στεφάνου, όπου το 1976 έπεισε τους κατοίκους της Βλαχοκερασιάς και των γύρω χωριών, να ασχοληθούν με τη φύτευση πεύκων, ελάτων, δρυών και καστανιών, συνθέτοντας ένα περιβάλλον απόλυτα φυσικό.
Η διαδρομή είναι κυκλική, το 80% υπό σκιά, με πορεία στο δάσος και παράλληλα στο ποτάμι. Το μονοπάτι έχει καλή σήμανση (κόκκινα σημάδια) και μια ώρα πριν το τέλος υπάρχει πηγή με καθαρό νερό. Η διαδρομή  ξεκινά από τα ανατολικά του χωριού συνεχίζει νότια και ξαναγυρίζει από τη δυτική του πλευρά. Η συνολική υψομετρική διαφορά είναι 430 μ. Η πορεία μας κατανέμεται 5 χλμ. περίπου πάνω σε αγροτικό δρόμο και τα υπόλοιπα σε μονοπάτι. Η χάραξη και διαμόρφωση του μονοπατιού μέσα σε αυτήν την πυκνή βλάστηση, έγινε με σεβασμό στη φύση. Ο επισκέπτης θα περάσει από παλιά αυλάκια που τροφοδοτούσαν γούρνες για το πότισμα των περιβολιών, θα περπατήσει πάνω σε αυλάκια νερόμυλων και νεροτριβών, εγκαταλειμμένα χωράφια, τοπία που έχουν να πατηθούν από άνθρωπο πάνω από 50 χρόνια αλλά και περιοχές που δεν αποτελούσαν πέρασμα ποτέ για άνθρωπο. Ακόμη και οι ντόπιοι βλέπουν εδώ εικόνες που δεν τις έχουν ξαναδεί. Τα ξεχασμένα οπωροφόρα δέντρα και οι κληματαριές που έχουν γίνει ένα με την πυκνή βλάστηση, πάντα έχουν κάτι να μας κεράσουν από τους καρπούς τους. Τα νερά των πηγών ζωντανεύουν το τοπίο μέσα στις δύσβατες ρεματιές και έρχονται να συναντήσουν το ποτάμι. Στο πέρασμά τους δημιουργούν μικρούς καταρράχτες και λιμνούλες που δύσκολα αντιστέκεται κανείς στην πρόσκλησή τους να δροσιστεί σε αυτές. Το μονοπάτι είναι 14 χλμ.

 

 

Previous reading
Έφυγε από κοντά μας ο ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
Next reading
Όλυμπος Ευβοίας