Ο Μιχάλης Τσουκιάς δραστηριοποιήθηκε στον ΕΟΣ ΑΘΗΝΩΝ στην αρχή της δεκαετίας του ΄70. Ασχολήθηκε με την ορειβασία με σοβαρή δράση στην αναρρίχηση βράχου. Συμμετείχε σε πολλές σχοινοσυντροφιές εκτελώντας σημαντικές αναρριχητικές διαδρομές πρώτες αλλά και επαναλήψεις, τόσο στην πατρίδα μας, αλλά και το εξωτερικό, ιδιαίτερα στις Άλπεις. Ήταν πρωτοπόρος των αποστολών στα ψηλά βουνά και ιδιαίτερα στα Ιμαλάϊα το 1985 στο Annapurna South, το 1987 στο Ama Dablam, στις Άνδεις στο Alpamayo το 1988 αλλά και στην Ανταρκτική το1999 στο Vinson και Shinn. Είχε αναδειχθεί από την Ομοσπονδία Ορειβασίας Εκπαιδευτής Ορειβασίας και Οδηγός Βουνού, οπότε είχε οργανώσει πολλές Σχολές Ορειβασίας και Αναρρίχησης τόσο του ΕΟΣ ΑΘΗΝΩΝ όσο και της Ομοσπονδίας. Με πρωτοβουλία του οργάνωσε σε Ομοσπονδιακό επίπεδο Σχολές Ομάδων Διάσωσης για ορειβατικά ατυχήματα, την περίοδο που δεν υπήρχε η ΕΜΑΚ ή οι άλλες οργανωμένες ομάδες. Τότε την τελευταία στιγμή οργανώνονταν ομάδες από Μέλη των Ορειβατικών συλλόγων με πενιχρά υλικά και αποτελέσματα.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή το1988 του απένειμε το βραβείο ‘FAIR PLAY’ για τη συμμετοχή του στη διάσωση του Μέλους μας Χρήστου Λάμπρη στην αποστολή Annapurna South το 1985.

Είχε οργανωτικά και διοικητικά προσόντα που τα ανέδειξε όταν εξελέγη Πρόεδρος και Μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΣ ΑΘΗΝΩΝ το 1984/1988, αλλά και της Ομοσπονδίας Ορειβασίας ως Μέλος του Δ.Σ. το 1985 – 86 και 1988 – 90 ως Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας. Συμμετείχε σε επιτροπές της UIAA, όπου το 1989 ανέλαβε Διευθυντής κατασκήνωσης της 1ης διεθνούς ορειβατικής κατασκήνωσης στην περιοχή του Nun Kun του Κασμίρ. Τέλος ήταν από τα ιδρυτικά Μέλη και πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Βουνού.

Αυτή είναι μία πολύ μικρή περίληψη της όλης ερασιτεχνικής δράσης του στην ορειβασία, γιατί η αναλυτική περιγραφή των δράσεων θα έπρεπε να καλύψουν πολλές σελίδες, με στόχο να του εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για την προσφορά του, καθώς δεν εδόθηκε η ευκαιρία λόγω του ιού να την εκφράσουμε στη σορό του.

Μιχάλη, με τη δράση σου έγραψες λαμπρές σελίδες στην Ορειβασία, γι αυτό θα σε θυμόμαστε για πάντα.

Καλό ταξίδι

Το  Δ.Σ.  ΕΟΣ Αθηνών

 

 

 

Previous reading
ΝΟΡΒΗΓΙΑ Αύγουστος 2020 Αναλυτικό πρόγραμμα
Next reading
ΑΡΙΖΟΝΑ – ΑΛΑΣΚΑ – ΧΑΒΑΗ Αύγουστος 2020 Αναλυτικό πρόγραμμα