ΕΟΣ Αθηνών

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Αθηνών ιδρύθηκε το 1928, με έδρα το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Είναι το παλαιότερο ορειβατικό και χιονοδρομικό σωματείο της χώρας μας με πολυετή εμπειρία, μεγάλη τεχνογνωσία και αναγνωρισμένη προσφορά. Είναι επίσης μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης και της Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας υπό την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Δραστηριότητες

Ο ΕΟΣ Αθηνών διοργανώνει σχολές ορειβατικής και χιονοδρομικής εκπαίδευσης, εδώ και 90 χρόνια, αναπτύσσοντας τα ορειβατικά αθλήματα σε κάθε τους μορφή (ορεινή πεζοπορία, αναρρίχηση βράχου και πάγου, αγωνιστική αναρρίχηση, ορειβατικό σκι, αγωνιστική χιονοδρομία, αλπινισμό, ορειβατικές αποστολές υψομέτρου).

Στο χώρο της αγωνιστικής χιονοδρομίας λειτουργεί εξειδικευμένη ακαδημία αγωνιστικής χιονοδρομίας προετοιμάζοντας τα παιδιά του φυτωρίου του για αγωνιστική αθλητική σταδιοδρομία. Διατηρεί αγωνιστική ομάδα καταβάσεων με πολύ σημαντικές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Διοργανώνει πεζοπορικές και χιονοδρομικές αναβάσεις σε όλη την Ελλάδα και οικοτουριστικές αναβάσεις στο εξωτερικό (μέσω ταξιδιωτικού πρακτορείου).

Ιστορικό

Παρακάτω ακολουθούν λίγες πληροφορίες για τον παλαιότερο ορειβατικό Συλλόγο της Ελλάδας.

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Αθηνών ιδρύθηκε την 07/03/1928 με έδρα το ιστορικό κέντρο της Αθήνας από 33 Αθηναίους που είχαν σχηματίσει ένα άτυπο Ορειβατικό Όμιλο. Όλοι προέρχονταν από μία ομάδα αθλητών του Γυμναστικού Συλλόγου Αμαρουσίου με την ονομασία «ΚΟΥΚΟΙ» γιατί φορούσαν λινατσένιους κούκους (τραγιάσκες) που έραψε ένας εκ των μελών της ομάδας, ο ράπτης Ηλίας Νικόπουλος, όταν με την καθοδήγηση του γυμναστή Εμμανουήλ Μπαμιέρου, μεταξύ των ετών 1926 – 1928, συμμετείχαν σε πρωτότυπους ορειβατικούς αγώνες που είχε προκηρύξει η Διεύθυνση Σωματικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, στην Πεντέλη και τον Υμηττό. Τιμητικά θα αναφέρουμε τα Μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου: Τηλέμαχος Καββαδίας, Εμμανουήλ Μπαμιέρος, Πλάτων Μεταξάς, Ηλίας Νικόπουλος, Δαυίδ Δαυίδ, Κωνσταντίνος Ορφανός, Ιωσήφ Κέντας, Βασίλειος Παπαδόπουλος και Πλάτων Ταυβλαρίδης. 20/02/1930: 20 Αντιπρόσωποι του ΕΟΣ Αθηνών και 10 Αντιπρόσωποι του ΕΟΣ Πατρών ιδρύουν τον ΕΟΣ – Κεντρικό Συμβούλιο (Ομοσπονδία Ορειβασίας – Χιονοδρομίας). 31/10/1982: Ο Σύνδεσμός μας πρωτοστατεί για το διαχωρισμό της Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Χιονοδρομίας, με την ίδρυση της Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας.
Περίπου 9.500 Αθηναίοι και Αθηναίες και κάτοικοι του λεκανοπεδίου Αττικής έχουν γίνει μέλη μας μέσα σε αυτά τα 90 χρόνια. Από αυτά περίπου 500 μέλη μας στελέχωσαν τις Διοικήσεις και τις διάφορες Επιτροπές του Συνδέσμου. Τιμητικά θα αναφέρουμε τους Προέδρους μας: Τηλέμαχος Καββαδίας, Νικόλαος Τσόρης, Αριστοτέλης Γεωργίου, Δαυίδ Δαυίδ, Λάμπρος Λαμπρίδης, Γεώργιος Αβέρωφ, Αντώνιος Μαρίνος, Βασίλειος Λεοντόπουλος, Ιωάννης Σαρρής, Στέφανος Δημητριάδης, Νικόλαος Περράκης, Καίσαρ Αλεξόπουλος, Παναγιώτης Αγγελής, Μιχάλης Δέφνερ, Πέτρος Μπρούσαλης, Γεώργιος Μωϋσίδης, Διομήδης Χατζίδης, Ευάγγελος Τερζόπουλος, Αλέκος Καρρέρ, Μιχάλης Τσουκιάς, Γεώργιος Μαρτζούκος, Θεμιστοκλής Μυστριώτης , Σωκράτης Ελευθερίου, Αθανάσιος Κλαουδάτος, Παναγιώτης Χλωροκώστας και Σοφία Γκρίτση. Πολλά μέλη μας κατέλαβαν διάφορες θέσεις στις Διοικήσεις και Επιτροπές σε Ομοσπονδίες και Οργανισμούς: 1. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ & ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ (ΕΟΣ Κ.Σ., ΕΟΧΟ, ΕΟΟΣ, ΕΟΧ). Τιμητικά θα αναφέρουμε όσους διετέλεσαν Πρόεδροι στις Ομοσπονδίες: Σπήλιος Αγαπητός, Φρίξος Θεοδωρίδης, Βασίλειος Λεοντόπουλος, Λάμπρος Ευταξίας, Αθανάσιος Τζάρτζανος, Στέλιος Βασιλόπουλος, Μιχάλης Δέφνερ, Θεμιστοκλής Μυστριώτης, Διομήδης Χατζίδης & Γεώργιος Μωϋσίδης. 2. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (πρώην ΕΟΑ) Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας για τα χειμερινά αθλήματα ως μέλη του Δ.Σ. Γεώργιος Αβέρωφ, Βασίλης Λεοντόπουλος, Χαράλαμπος Ποταμιάνος, Επαμεινώνδας Πετραλιάς, Αντώνης Μαρίνος, Αθανάσιος Τζάρτζανος, Στέλιος Βασιλόπουλος, Μάρτων Σίμιτσεκ , Γεώργιος Μωϋσίδης. Πολλά μέλη μας συμμετείχαν στις Διοικήσεις της Ολυμπιακής Ακαδημίας, καθώς και σε Επιτροπές Λαμπαδιοδρομίας. Το 1986 απονέμει το βραβείο “Fair Play” στα Μέλη μας Μιχάλη Τσουκιά, Νίκο Μπρόκο, Παναγιώτη Χλωροκώστα και Δημήτρη Καραγιάννη για την επιτυχή διάσωση του Χρήστου Λάμπρη στην Annapurna Sud 1985. 3. ΔΙΕΘΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (ΔΟΕ) Εκπρόσωπος της Ελλάδος, Επαμεινώνδας Πετραλιάς. Βράβευση των μελών μας Αθανάσιο Τζάρτζανο και Γεώργιο Μωϋσίδη με τη διάκριση “Olympic Order” για την προσφορά τους στο Ολυμπιακό κίνημα. 4. ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ Αρκετά μέλη μας συμμετείχαν κατά διαστήματα σε Δ.Σ. και Επιτροπές της UIAA & FIS. Τιμητικά θα αναφέρουμε ότι στην UIAA διετέλεσαν Αντιπρόεδροι του Δ.Σ. οι Αθανάσιος Τζάρτζανος και Γεώργιος Μωϋσίδης.
1937: Θεμελιώνεται το καταφύγιό μας, στη θέση «Μπάφι» στην Πάρνηθα, το οποίο μετά από διάφορες επεκτάσεις και επισκευές λειτουργεί μέχρι σήμερα. 1951: Λειτούργεί – λιφτ στην Πάρνηθα στη θέση «Μπάφι» και στη συνέχεια στο «Παλαιοχώρι» σχεδόν μέχρι το 1974. 1973: Στα γραφεία μας, στην πλατεία Καπνικαρέας, κατασκευάζεται με φροντίδα του πρώην Προέδρου μας Γεωργίου Μαρτζούκου η πρώτη αναρριχητική πίστα κλειστού χώρου. Ενώ από το 2005 λειτουργεί για τρία χρόνια παρόμοια σε χώρο του ακινήτου ICOMOS επί της οδού Πειραιώς. 1975: Παραχωρείται από το Υπουργείο Γεωργίας ξύλινο προκατασκευασμένο καταφύγιο που εγκαθίσταται σε χώρο που μας παραχώρησε το Δασαρχείο στην Πέτρα Βαρυμπόμπης, το οποίο καταστρέφουν καταπατητές. 1977: Από τον ΕΟΤ παραχωρείται στη Φτερόλακκα Παρνασσού το παλαιό Καταφύγιο της PESINE, όπου χρησιμοποιείται για αθλητική χιονοδρομική στέγη μέχρι το 2015. 1989: Αγοράζεται οικόπεδο 2 στρεμμάτων στο Γαλατά Μεσολογγίου κοντά στο αναρριχητικό πεδίο της Βαράσοβας για να δημιουργηθεί αναρριχητικό camping. Το 2010 με πρωτοβουλία του μέλους μας Δημήτρη Τιτόπουλου και δωρεές μελών μας και Σωματείων της Αττικής διαμορφώνεται ο χώρος και δημιουργούνται οι πρώτες υποδομές.
Σημαντικά κοινωνικά προβλήματα ανέκυψαν μέσα στα 90 χρόνια της ζωής του Συνδέσμου μας, όμως μέλη μας προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν και κυρίως στην περίοδο του Ελληνοϊταλικού πολέμου και της γερμανικής κατοχής. 1940: Με διαταγή του ΓΕΣ συστάθηκε το Τάγμα Χιονοδρόμων με βάση εισηγήσεις μελών μας, με πρώτο Διοικητή το μέλος μας και Πρωταθλητή Ελλάδος Ταγματάρχη Ιωάννη Παπαρρόδου και περίπου 20 μέλη μας. Έγινε συγκέντρωση Ορειβατικού και Χιονοδρομικού υλικού και προσφέρθηκαν δωρεά στο Τάγμα. 1941: Με φροντίδα του Συνδέσμου μας αγοράστηκε μαλλί και πλέχτηκαν κάλτσες, γάντια, κασκόλ, και πουλόβερ και δωρήθηκαν στο Στρατό μέσω της «Φανέλλας του Στρατιώτη». 1942: Οργάνωσε συσσίτια με 3000 μερίδες ημερησίως στις περιοχές Γούβα και Θησείο. 1943: Οργάνωσε κατασκήνωση στο κτήμα Διομήδη, στην Κηφισιά, διάρκειας 3 εβδομάδων για 100 παιδιά. 1944: Οργάνωσε ομαδική κατασκήνωση στο κτήμα Γόντικα, στην Κηφισιά. 1945: Με την βοήθεια Ε.Ε. Σταυρού και του δήμου Αθηναίων, οργάνωσε και λειτούργησε παιδική κατασκήνωση στη Πάρνηθα για 5 μήνες με συμμετοχή 1.000 αγοριών στο Παλαιοχώρι και 400 κοριτσιών στην Αγία Τριάδα. 1953: Οργάνωσε έρανο για τους σεισμόπληκτους των Ιονίων Νήσων. 1983: Οργάνωσε αναβάσεις για παιδιά του Κέντρου Νεότητος του Δήμου Αθηναίων που στη συνέχεια έγινε θεσμός από τη Γ.Γ.Ν.Γενιάς. 2004: Οργάνωσε Σχολή Ορειβασίας για απεξαρτημένους Νέους- Νέες με επιχορήγηση της Γ.Γ.Ν.Γενιάς. 2006: Οργάνωσε εξορμήσεις γνωριμίας ιστορικών βουνών και αρχαιολογικών χώρων για Πρόσφυγες – Μετανάστες με επιχορήγηση της Γ.Γ.Ν.Γενιάς
Οι δραστηριότητες στα βουνά από τη φύση τους προϋποθέτουν και την αγάπη και την προστασία της ορεινής φύσης. Έτσι ο Σύνδεσμός μας έδειξε ενδιαφέρον για την προστασία της φύσης, ενώ πολλά μέλη μας με οικολογικές ευαισθησίες, βοήθησαν στον τομέα αυτό. Θα αναφερθούμε, ως παραδείγματα, στις ενέργειες που έγιναν για τη δημιουργία των Εθνικών Δρυμών, ενώ μέλη μας ήταν οι ιδρυτές της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης. Στον τομέα αυτό ξεχώρησε η προσφορά του μέλους μας Βύρωνα Αντύπα.

Τμήματα

Παρακάτω ακολουθούν πληροφορίες για δράση και τις διακρίσεις τωμ μελών του Συνδέσμου, στους τομείς δραστηριοποίησής του.

Όλα τα μέλη μας κατά καιρούς ανέβηκαν πάρα πολλές φορές τα Ελληνικά βουνά. Τιμητικά θα αναφέρουμε την πρώτη ανάβαση το 1928 στον Όλυμπο (Μύτικα) από 10 μέλη μας μαζί με ομάδες του ΕΟΣ Πατρών και Ο.Ε. Λάρισας.
Πάρα πολλά μέλη μας έχουν ανέβει σε πολλές ψηλές κορυφές του εξωτερικού στα Ευρωπαϊκά βουνά. Είναι εκατοντάδες, τιμητικά θα αναφέρουμε την πιο παλιά ανάβαση στο MONT BLANC 4.807 m & MONTE ROSA 4.634 m το 1935 από τους Ιωάννη Πετρόχειλο, Άννα Πετροχείλου και Φρίξο Θεοδωρίδη. Για βουνά εκτός Ευρώπης είναι πολλά, θα σταχυολογήσουμε κάποιες ενδεικτικά. 1. ANDES (Ν. Αμερική) ANCONCAGUA 6.960 m το 1986 από τους: Πέτρο Καψομανάκη, Κωνσταντίνο Τσιβελέκα, Στράτο Παρασκευαΐδη, & Στάϊκο Κόζαρη. 2. MCKINLEY (ΑΛΑΣΚΑ) 6.194 m το 2004 από τους: Βαγγέλη Βρούτση & Θεόδωρο Παπαγιάννη. 3. KILIMANJARO (ΑΦΡΙΚΗ), HURU (KIMBO) 5.895 m το 1943 από τον Βασίλειο Καλέκα. 4. CAUCASUS – ELBRUS 5.621 m το 1981 από τους: Θεμιστοκλή Μυστριώτη, Στράτο Παρασκευαΐδη, Κωνσταντίνο Τζιβελέκα, Δημήτριο Σταματάκο, Νικόλαο Μαντά, Βασίλειο Κολλιόπουλο και Παναγιώτη Παρέσογλου. 5. ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ – VINSON 5.129 m το 1999 από το Χρήστο Λάμπρη. 6. HIMALAYA (ΑΣΙΑ) Πάρα πολλές, τιμητικά μόνο το EVEREST 8.848 m το 2004 από τους: Γεώργιο Βουτυρόπουλο, Παύλο Τσιαντό και Παναγιώτη Κοτρωνάρο. 7. PAMIRS (ΑΣΙΑ) – KOMMUNIZMA 7.495 m το 1983 από τους: Κωνσταντίνο Τζιβελέκα & Στράτο Παρασκευαΐδη. 8. FUJI (ΙΑΠΩΝΙΑ) 3.776 m το 1963 από τον Πρόδρομο Ιδοσίδη.
Τα μέλη μας έχουν ανοίξει αναρριχητικές διαδρομές σε όλα τα Ελληνικά βουνά, όλες τις εποχές του χρόνου, ενώ έχουν πραγματοποιήσει πολλές αναρριχητικές διαδρομές σε βουνά του εξωτερικού και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Τιμητικά θα αναφέρουμε την αναρρίχηση στον Όλυμπο – Μύτικα (από διάσελο Στριβάδα) το 1930 χωρίς σχοινί με συμμετοχή του Κωνσταντίνου Νάτση. Ενώ στο εξωτερικό θα αναφέρουμε τη διαδρομή HORNLI του MATTER HORN από το Γεώργιο Μιχαηλίδη το 1951.
Από το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αγωνιστικής αναρρίχησης στη ΔΕΘ Θεσσαλονίκης το 1990 είχαμε συνεχείς συμμετοχές με μικρές ομάδες αθλητών μας στα πρωταθλήματα. Το 2005, στο ακίνητο Icomos στην οδό Πειραιώς κατασκευάσαμε πίστα για δημιουργία φυτώριου αθλητών. Το 2017 αρχίσαμε ανασύσταση της ομάδας αγωνιστικής αναρρίχησης. Θα αναφέρουμε τιμητικά τους πρώτους πρωταθλητές μας Διονύση Στραβογένη και Ιωάννη Θεοχαρόπουλο.
Είναι γνωστό ότι ο Σύνδεσμός μας ήταν πρωτοπόρος στη λειτουργία Ορειβατικών Σχολών, αλλά με τα μέλη του βοήθησε και άλλα αδέλφια Σωματεία και την Ομοσπονδία σε αυτές τις δραστηριότητες. Τιμητικά θα αναφέρουμε τα πρώτα μαθήματα αναρρίχησης το Μάϊο 1929 από τον Νικόλαο Τσόρη.
Από την πρώτη στιγμή ιδρύσεως του Συνδέσμου μας, τα Μέλη μας ασχολήθηκαν με το χειμερινό σκι. Υπάρχουν πάρα πολλές διαδρομές που έγιναν με σκι στα Ελληνικά βουνά, τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του Συνδέσμου μας. Από το 1932 που άρχισαν οι αγώνες χιονοδρομίας μέχρι και σήμερα, πολλά μέλη μας στελέχωσαν την αθλητική χιονοδρομία από διάφορες θέσεις τόσο σε Σωματειακό, όσο και Ομοσπονδιακό επίπεδο. Τιμητικά θα αναφερθούμε στη μεγάλη προσφορά του Μιχάλη Δέφνερ. Αθλητές και αθλήτριές μας ανεδείχθησαν σε αγώνες καταλαμβάνοντας πάρα πολλές φορές πρώτες θέσεις, ενώ πολλοί συμμετείχαν με Εθνικές Ομάδες σε Διεθνείς αγώνες στο εξωτερικό και ιδιαίτερα σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα αναφέρουμε μόνο τα ονόματα των αθλητών/τριών μας που συμμετείχαν σε Ολυμπιακούς αγώνες : Αλέκος Βούξινος, Άγγελος Λεμπέσης, Άρης Βατιμπέλλος, Χρήστος Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Αλεξανδρής, Αθανάσιος Τσιμικάλης, Ιωάννης Σταματίου, Στέργιος Πάππος, Σοφία Μυστριώτη και Μαρούσα Πάππου.
Από την ίδρυση μας, είχαμε μέλη που με ορειβατικά σκι ανέβηκαν πολλά ψηλά βουνά της πατρίδας μας και πραγματοποιούσαμε Σχολές ορειβατικού σκι. Από το 1993 το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ορειβατικού σκι στα 3/5 Πηγάδια συμμετείχαμε στους αγώνες. Θα αναφέρουμε τιμητικά των πρώτο Πρωταθλητή Ελλάδος, μέλος μας, Ιωάννη Θεοχαρόπουλο. Τα μέλη μας Αντώνης Κουκουλάς, Δημήτρης Ζαφειρόπουλος και Πρόδρομος Ιδοσίδης ανακηρύχτηκαν τιμής ένεκεν από την ΕΟΟΑ εκπαιδευτές ορειβατικού σκι.
Από την ίδρυση του Συνδέσμου μας, δημιουργήθηκε Σπηλαιολογική Ομάδα όπου έχουν γίνει περίπου 70 εξερευνήσεις σπηλαίων και βαραθρών, μέχρι που οι Σπηλαιολόγοι μας ίδρυσαν τη Σπηλαιολογική Εταιρεία. Τιμητικά θα αναφέρουμε την πρώτη εξερεύνηση του σπηλαίου Αγ. Τριάδα – Καρύστου το Νοέμβριο του 1932, ενώ ως πιο δραστήριους Σπηλαιολόγους θα αναφέρουμε το ζεύγος Ιωάννη & Άννας Πετροχείλου.
Από το 1984 και για μερικά χρόνια δημιουργήθηκε παιδική ορειβατική ομάδα με σημαντική δράση σε αναβάσεις αλλά και λειτούργησαν παιδικές κατασκηνώσεις. Τις δράσεις μας αυτές αντέγραψαν και άλλα Σωματεία, αλλά και η ΕΟΟΑ αφιέρωσε μία από τις ΠΟΣ στα παιδιά. Για τις δράσεις αυτές θα πρέπει να αναφέρουμε την προσφορά των μελών μας Νίκης Παπαδοπούλου και Νίκου Μπρόκου.