Καταφύγιο Μπάφι

Ο Σύλλογος διαθέτει το καταφύγιο στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, στη θέση Μπάφι.

Το καταφύγιο είναι καθημερινά ανοικτό με κουζίνα και δυνατότητα διανυκτέρευσης κατόπιν κράτησης.  Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.mpafi.gr (υπεύθυνος Στέφανος Σιδηρόπουλος, 210 2403556, 210 2469050, info@mpafi.gr).

Καταφύγιο - Μπάφι

Από το 1933 ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος (Ε.Ο.Σ.) Αθηνών ανέλαβε την πρωτοβουλία της ανέγερσης καταφυγίου επί της Πάρνηθας. Για το σκοπό αυτό αγόρασε το 1936 από το Υπουργείο Γεωργίας, μέσα στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, οικόπεδο ενός στρέμματος στη θέση Λάκα Μπάφι, το οποίο πλήρωσε και απόκτησε τίτλους. Τον Απρίλη του 1937 έγινε η κατάθεση του θεμελίου λίθου του καταφυγίου. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 1939 με χρήματα που συγκεντρώθηκαν με έρανο κυρίως από τα μέλη του Ορειβατικού, αλλά και άλλων αδελφών σωματείων. Η προσωπική εργασία, που αφιλοκερδώς προσφέρθηκε πρόθυμα από τα μέλη του Ορειβατικού, ήταν μεγάλη.
Διαβάστε περισσότερα για το ιστορικό του καταφυγίου εδώ.

Στην κουζίνα του καταφυγίου μπορεί κανείς να γευτεί σπιτικό μαγειρευτό φαγητό, ζυμωτό ψωμί, χειροποίητες χωριάτικες πίτες, γλυκά ταψιού και ζεστά ροφήματα.
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινές και Σαββατοκύριακο 08:00 – 21:00.

Η διανυκτέρευση στο καταφύγιο μπορεί να γίνει σε πέντε ξεχωριστούς χώρους, καθώς διαθέτει 4 δωμάτια με κρεβάτια χωρητικότητας:

  • 25 ατόμων.
  • 8 ατόμων.
  • 5 ατόμων.
  • 3 ατόμων.
Και μια σοφίτα χωρητικότητας 20 ατόμων για μεγάλες ομάδες προσκόπων, μαθητών κτλ. για διανυκτέρευση σε στρωματάκια,
Παρέχονται μαξιλάρια και κουβέρτες ενώ για λόγους καθαριότητας και υγιεινής ο επισκέπτης είναι απαραίτητο να έχει μαζί του δύο σεντόνια, μαξιλαροθήκη και παντόφλες.
Η θέρμανση στα δωμάτια είναι κεντρική και λειτουργεί δύο ώρες το βράδυ και δύο ώρες το πρωί.

Το τέλος του 2015, βρήκε το καταφύγιο Μπάφι με μία ακόμη αίθουσα στον πρώτο όροφο, εξ ολοκλήρου ανακαινισμένη και έτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες της. Με την αίθουσα Νότος, η τμηματική αποκατάσταση του χώρου μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2009 ολοκληρώνεται. Με πολύ μεγάλη χαρά και ευγνωμοσύνη προς τον κύριο Γιώργο Μαρτζούκο σας γνωστοποιούμε ότι στην αίθουσα αυτή λειτουργεί επίσης δανειστική βιβλιοθήκη με βιβλία και περιοδικά που δώρισε ο ίδιος στο καταφύγιο. Καλούμε και τους επισκέπτες μας να δωρήσουν και εκείνοι έντυπο υλικό που να έχει ως θεματολογία την Πάρνηθα, τους Εθνικούς Δρυμούς, την ορειβασία, την αναρρίχηση ή οτιδήποτε άλλο συναφές ούτως ώστε να είναι επι τόπου διαθέσιμο προς οποιονδήποτε θέλει να ενημερωθεί και να εντρυφήσει στην ιστορία του Βουνού γενικότερα.

Βαράσοβα Αιτωλοακαρνανίας

Στην Βαράσοβα Αιτωλοακαρνανίας ο Σύλλογος διαθέτει περιφραγμένη αναρριχητική κατασκήνωση με λειτουργούσα υποδομή υγιεινής και παροχή νερού (χωρίς διαχειριστή), η οποία διατίθεται σε αναρριχητές και σχολές αναρρίχησης στο πλαίσιο κανονισμού λειτουργίας. Είναι πολύ κοντά με τα πόδια από το αναρριχητικό πεδίο του Κρυονερίου, ενός από τα δύο σημαντικότερα αναρριχητικά πεδία αναρρίχησης περιπέτειας στην Ελλάδα!