Ο Ε.Ο.Σ. Αθηνών διοργανώνει:

  • Κάθε Κυριακή πεζοπορικές ή/και ορειβατικές εξορμήσεις σε όλη την Ελλάδα
  • Ορειβατικές αποστολές και οικοτουριστικές δράσεις στο εξωτερικό
  • Διαλέξεις και προβολές
  • Σημάνσεις μονοπατιών και ορεινές χαρτογραφήσεις

Μπορείτε να κάνετε κράτηση για τις Κυριακάτικες Αναβάσεις στο e-mail μας eosathinon@yahoo.gr με το ονοματεπώνυμό σας, τον αριθμό κινητού τηλεφώνου σας και τον Ορειβατικό Σύλλογο στον οποίο είστε μέλος, μέχρι την Παρασκευή και ώρα 18:00.

Επίσης, μπορείτε στο πιο πάνω e-mail να κάνετε οποιαδήποτε ερώτηση για τις εκδηλώσεις μας και την λειτουργία και δράση του Συλλόγου μας.

Tέλος, σας ενημερώνουμε ότι οι νέες τιμές συμμετοχής στις Αναβάσεις του συλλόγου μας είναι 20 € για τα οικονομικά ενήμερα μέλη μας και 25 € για τα μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων της Ομοσπονδίας. Επίσης για τα νέα μέλη μας η πρώτη ανάβαση είναι δωρεάν. 

Πληροφορίες για τη διαδικασία εγγραφής στο σύλλογο δείτε ΕΔΩ

Στις εξορμήσεις του συλλόγου μπορούν να συμμετέχουν  μόνο τα μέλη του ΕΟΣ Αθηνών  ή τα μέλη άλλων Συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α. (Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης)

 

Ο αρχηγός της εξόρμησης έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει το πρόγραμμα της εξόρμησης, λόγω καιρικών συνθηκών ή εκτάκτων περιστατικών, για την ασφάλεια της ομάδας.

Τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμα, ενημερώνονται διαρκώς παρακάτω:

ΕΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΒΑΣΕΩΝ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

  ΜΑΪΟΥ  - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Όλες οι αναχωρήσεις είναι από την πλατεία Συντάγματος (γωνία Φιλελλήνων & Μητροπόλεως), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικό σημείο αναχώρησης.

Οι συντομεύσεις είναι: Ω.Π. = Ώρες Πορείας, Β.Δ. = Βαθμός Δυσκολίας, Υ.Δ. = Υψομετρική Διαφορά.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2024

  Κυριακή 3/3/2024 - ΒΛΑΧΕΡΝΑ – ΒΥΤΙΝΑ (Β. Μαίναλο)

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Βλαχέρνα Αρκαδίας (950 μ.) από όπου θα ξεκινήσει η πορεία μας. Ακολουθώντας το μονοπάτι με την κίτρινη σήμανση συναντάμε τη Μονή ελεούσας , την πηγή Μισονέρι, το πηγάδι του Στριφόμπολα και σε υψόμετρο 1450 μ. τη θρυλική Δρακοσπηλιά. Συνεχίζουμε στο οροπέδιο Ρούχι, τη χαράδρα της Αγ. Αικατερίνης και καταλήγουμε στη Βυτίνα, κτισμένη σε οροπέδιο στα 1060 μ. μπροστά στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Δυτ. Μαινάλου.Η πανέμορφη διαδρομή περνά μέσα από οροπέδια, ελατοδάση, πηγές και εντυπωσιακά βράχια.

Το λεωφορείο από το οροπέδιο Ρούχι, όπου θα βρίσκεται, θα παραλάβει όσους δεν θελήσουν να συνεχίσουν την πεζοπορία και θα τους μεταφέρει στη Βυτίνα,  όπου θα συναντηθούμε όλοι και θα πάμε για φαγητό. Επιστροφή στην Αθήνα.

Ω.Π. :  4.30  ή  6    Β.Δ.  : 1 - 2  Υ.Δ. : 500 μ.

Αρχηγοί : Βάγιας Νικολαΐδης, Σπύρος Ασημακόπουλος


  Κυριακή 10/3/2024 - ΜΙΚΡΗ ΖΗΡΕΙΑ

07:00 Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για  Τρίκαλα Κορινθίας. Στη συνέχεια ανεβαίνουμε στη θέση Βαρνεβό. Η πορεία περιλαμβάνει διάσχιση της χαράδρας της Φλαμπουρίτσας μέχρι την στάνη στο τέλος της. Στη συνέχεια ανεβαίνουμε από την Δυτική Ράχη της Μικρής Ζήρειας μέχρι την κορυφή Χιόνι ( 2083 μ.). Η κατάβαση θα γίνει από την ίδια διαδρομή. Η πορεία δεν ενδείκνυται για αρχαρίους

Ανάλογα με τις συνθήκες, μπορεί να χρειαστεί χειμερινός εξοπλισμός (κραμπόν, πιολέ). Όσοι δεν διαθέτουν χειμερινό εξοπλισμό μπορούν να ακολουθήσουν μέχρι το σημείο που πιθανόν να χρειαστεί ανάλογος εξοπλισμός.

Ω.Π. :  8  Β.Δ.  : 3  (5 με χειμερινό εξοπλισμό)   Υ.Δ. : 1100 μ.

Αρχηγοί : Ευάγγελος Μισιακός, Σπύρος Ασημακόπουλος


  Κυριακή 17/3/2024 - ΜΟΥΓΓΟΣΤΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για τη Βρύση της Χούνης, από όπου θα ξεκινήσει η πορεία μας και θα καταλήξουμε στα ίδια. Η διαδρομή μας θα είναι κυκλική. Θα μεταφερθούμε με το λεωφορείο σε κάποια από τα γύρω χωριά για φαγητό. Το αισθητικό δρυοδάσος του Μογγοστού βρίσκεται στα ημιορεινά του νομού Κορινθίας, ανάμεσα στα χωριά Σούλι, Μεγάλος Βάλτος και Θροφάρι. Είναι ένα πανέμορφο δάσος κυρίως με βελανιδιές μαύρη πεύκη και έλατα. Το πουρνάρι, το φυλίκι,  ο Κέδρος, το ρείκι και οι κουμαριές συμπληρώνουν την ομορφιά του τοπίου.

Ω.Π. :  4 - 5    Β.Δ.  : 1    Υ.Δ. : 100 μ.

Αρχηγοί : Τάκης Στάικος, Γιώργος Αλεξιάδης


  Τετάρτη 20/3/2024 - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ : ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΚΗΝΟ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ

Η παρουσίαση θα γίνει από τον ΓΙΩΡΓΟ ΑΛΕΞΙΑΔΗ στα γραφεία μας , ώρα 19:00.


  Σάββατο - Δευτέρα 23 - 25/3/2024 - ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΛΑΚΩΝΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

Σάββατο 23 Μαρτίου

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Λακωνική Μάνη. Άφιξη στην Αρεόπολη από όπου θα ξεκινήσει η πεζοπορία (φοράμε ήδη ρούχα και παπούτσια πεζοπορίας).

1η διαδρομή : Αρεόπολη – Νέο Οίτυλο – Καραβοστάσι (Κουρσάρικο Λημέρι).

Ω.Π. :  1.30 – 2.00    Β.Δ.  : 1   Υ.Δ. : 260 μ.

Αν το μονοπάτι που ενώνει το Νέο Οίτυλο (Λιμάνι) με το Οίτυλο είναι βατό, θα επισκεφθούμε την ιστορική Μονή Δεκούλου (Ορλωφικά 1770) και τη σπηλαιώδη Μονή της Παναγίας Ραζελιώτισσας.

2η διαδρομή : Σταυρί – Αγ. Κυριακή – Τηγάνι  - Ακρόπολη Αρχαίας Μέσσης, Κάστρο της Μαΐνης 1250 μ.Χ. – παλιό εξωκκλήσι (12ος αιώνας) της Αγήτριας Παναγιάς, γαντζωμένο στον βράχο – Αγ. Κυριακή – Σταυρί – Γερολιμένας (όπου είναι το ξενοδοχείο).

Ω.Π. :  3.30     Β.Δ.  : 1   Υ.Δ. : 180 μ.

Κυριακή 24 Μαρτίου

09:00 : Αναχώρηση για Κοίτα

Διαδρομή : Κοίτα Πολυπύργου (κοιτίδα των Νικλιανών) – Καλλονιοί – Αγ. Πελαγία, Κορυφή (προστάτιδα της Μάνης) – Αγ. Ασώματοι (Αρχάγγελοι Πολεμιστές) – Καλλονιοί – Κοίτα.

Ω.Π. :  5 – 6    Β.Δ.  : 1   Υ.Δ. : 670 μ.

Δευτέρα 25 Μαρτίου

Ανατολική Μάνη (προσηλιακή)

Διαδρομή : Παραλιακό χωριό Νύφι - οικισμός Βίγλα μέσω αρχαίου μονοπατιού – Μονή Κουρνού – Αρχαία Αίγιλα – Χαλόπυργος – Μίνα – Πολεμίτας (από την άλλη μεριά του Σαγγιά, πανέμορφη κατάβαση με θέα τη θάλασσα). Αν έχει καλό καιρό μπορούμε να κάνουμε μπάνιο.

Φαγητό και αναχώρηση για Αθήνα.

Αρχηγοί : Βάγιας Νικολαΐδης, Αλέξανδρος Ασωνίτης


  Σάββατο - Κυριακή 30 - 31/3/2024 - ΑΓΡΑΦΑ - ΚΑΛΙΑΚΟΥΔΑ

Σάββατο 30 Μαρτίου

08:30 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας (20 χλμ. από Καρπενήσι, 720 μ.). Ανάβαση σε μονοπάτι μέσα από δάσος έως το καταφύγιο στα 1350 μ. Διανυκτέρευση στο καταφύγιο και σε σκηνές.

Ω.Π. :  2    Β.Δ.  : 2  Υ.Δ. : 650 μ.

Κυριακή 31 Μαρτίου

Ανάβαση μέχρι το διάσελο στα 1700 μ. μεταξύ κορυφής και Μεγάλου Ισιώματος.

Ω.Π. :  1    Β.Δ.  : 2  Υ.Δ. : 350 μ.

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ : Από την ανατολική ράχη σε Αλπικό τοπίο μέχρι την κορυφή στα 2100 μ.

Ω.Π. :  1.30    Β.Δ.  : 5  Υ.Δ. : 400 μ.

Κλίσεις έως 50%. Συνθήκες χιονιού  και πιθανή χρήση πιολέ , κραμπόν.

Κατάβαση από τα ίδια έως το διάσελο.

ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ : Ανάβαση της ομαλής κορυφής Μεγάλο Ίσιωμα και κατάβαση έως το διάσελο.

Ω.Π. :  1    Β.Δ.  : 3  Υ.Δ. : 250 μ.

Μαζί από την ίδια διαδρομή κατάβαση μέχρι το καταφύγιο, παραλαβή του υπόλοιπου εξοπλισμού και συνέχεια για το Μεγάλο Χωριό (Κατάβαση Διάσελο –Χωριό  3 ώρες ) .

Επιστροφή στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής.

Το καταφύγιο έχει κουζίνα για μαγείρεμα.

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας προμήθειες για 2 ημέρες (φαγητό και νερό). Επίσης υπνόσακο και φακό κεφαλής.

Αρχηγοί : Γιάννης Κορνάρος, Δανάη Γαβρά

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024

  Κυριακή 7/4/2024 - ΣΙΔΕΡΟΠΟΡΤΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Νεροτριβιά στην κεντρική Εύβοια. Από εκεί θα ακολουθήσουμε τμήμα από το παλιό μονοπάτι που ένωνε τη Νεροτριβιά με το Προκόπι. Προορισμός η θέση Σιδερόπορτα. Η διαδρομή έχει πολύ ωραία θέα προς τον Ευβοϊκό. Βόρεια βλέπουμε το όρος Καντήλι. Επιστροφή από τα ίδια.

Ω.Π. :  5    Β.Δ.  : 1    Υ.Δ. : 458 μ.

Αρχηγοί : Αλέξανδρος Ασωνίτης, Σπύρος Ασημακόπουλος


  Κυριακή 14/4/2024 - ΚΙΡΦΗ

06:30 Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Ζεμενό Βοιωτίας (800 μ.). Ακολουθούμε αρχικά δασικό δρόμο ως τους πρόποδες της Κίρφης.  Διασχίζουμε μερικά λιβάδια και λίγο πιο πάνω συναντάμε το Εθνικό μονοπάτι 22 (αρχίζει από Παρνασσό και τελειώνει στην Πάρνηθα) που ελίσσεται σε πυκνό ελατόδασος. Το μονοπάτι είναι ανηφορικό μέχρι την κορυφή (1560 μ.), από όπου θα απολαύσουμε υπέροχη θέα. Κατάβαση από μακρύ μονοπάτι και πορεία από χωματόδρομο μέχρι το Δίστομο (467 μ.) όπου θα μείνουμε για φαγητό.

Απαραίτητος εξοπλισμός: ορειβατικό μποτάκι, ατομικό φαρμακείο, φακός.

Ω.Π. :  7   Β.Δ.  : 2     Υ.Δ. : +800 μ., -1100 μ.

Αρχηγοί : Σπύρος Ασημακόπουλος, Δημήτρης Διακάκης, Κέλλυ Κυργιάκη.


  Παρασκευή - Κυριακή 19 - 21/4/2024 - ΑΓΡΑΦΑ

Παρασκευή 19/4

17:30 Αναχώρηση από το σταθμό Λαρίσης, έξω από το σταθμό του μετρό, για το καταφύγιο Αγράφων στο οροπέδιο Καραμανώλη (1536 μ.) πάνω από την λίμνη Πλαστήρα. Διανυκτέρευση στο καταφύγιο και σε αντίσκηνα.

Σάββατο  20/4

Διάσχιση της μεγάλης κορυφογραμμής με την εντυπωσιακή θέα Τέμπλα, Πετσαλούδα, Βουτσικάκι (2152 μ), Γεννητάκι, Χαρίσι, Πύργος (1804 μ), Μίχος, Βοϊδολίβαδο (1775 μ), Απέλινα, διάσελο Αγ. Νικολάου Βραγγιανών.

Διανυκτέρευση σε αντίσκηνα σε μικρή απόσταση από το διάσελο. Ώρες 10-12 ανάλογα με την δυναμικότητα της ομάδας.

Κυριακή  21/4

Ανάβαση στο Μπορλέρο (2016 μ) και κατάβαση από την βορινή κορυφογραμμή του με την εξαιρετική θέα στη λίμνη Πλαστήρα. Φαγητό και επιστροφή. Ώρες 4-6. Βαθμός Τεχνικής Δυσκολίας Β. Ο κατασκηνωτικός εξοπλισμός θα μεταφερθεί οδικώς. Συνολική υψομετρική διαφορά πάνω από 1200 μ. Ενδέχεται να υπάρχουν χιονούρες σε κάποια σημεία. Δεν απαιτείται χειμερινός εξοπλισμός.

Αναγκαία: καλή φυσική κατάσταση, διάθεση για μια μεγάλη διάσχιση με εντυπωσιακή θέα στην καρδιά των Αγράφων, φακός, καπέλο, μπατόν, κατασκηνωτικός εξοπλισμός.

Το τελικό κόστος θα διαμορφωθεί ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών.

Αρχηγοί : Γιώργος Σιδηράς, Δημήτρης Σακουφάκης, Γιώργος Μουζακίτης.


  Κυριακή 21/4/2024 - ΔΙΑΣΕΛΟ ΛΥΚΟΥΡΙΑΣ - ΚΟΡΥΦΗ ΣΑΪΤΑ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Λυκουρία Αχαΐας στα 770 μ. Ξεκινάμε τη πορεία μας από το διάσελο της Λυκουρίας (Προφήτης Ηλίας)και φτάνουμε στην κορυφή του όρους Σαϊτάς (1812 μ.). Συνεχίζουμε στην κορυφογραμμή, περνάμε το ‘τριεθνές΄(σημείο συνάντησης των τριών νομών) και καταλήγουμε στο χωριό Μάτι Κορινθίας στα 841 μ., που παλαιότερα ονομαζόταν Γκιόζα. Το όμορφο χωριό Μάτι βρίσκεται στις πλαγιές του Μαυροβουνίου με θέα στον κάμπο του Φενεού.

Ω.Π. :  6 - 7    Β.Δ.  : 1 - 2    Υ.Δ. : 650 μ.

Αρχηγοί : Τάκης Στάικος, Δανάη Γαβρά


  Κυριακή 28/4/2024 - ΦΑΡΜΑΚΑΣ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Άγιο Νικόλαο Αργολίδας. Η διαδρομή διέρχεται μέσα από ένα έντονα ανηφορικό λούκι που περιβάλλεται από μια εντυπωσιακή ορθοπλαγιά και στη συνέχεια βγαίνοντας στο διάσελο ακολουθεί την κορυφογραμμή του όρους, στην οποία θα συναντήσουμε λίγη σκιά που προσφέρει τόπους τόπους ένα αραιό δάσος από κέδρους και βουνοκυπαρίσσια. Στην κορυφή Αβυζές (1616 μ.) θα αγναντεύσουμε τη θέα όπου μπορεί κανείς να διακρίνει τα όρη Λύρκειο, Τραχύ, Σκιαθίς, Ντουρντουβάνα, Ζήρεια, Χελμός και Γεράνεια. Στη συνέχεια κατάβαση στο χωριό Γυμνό απ' όπου θα αναχωρήσουμε σε κοντινό μέρος για ξεκούραση και φαγητό.

Ω.Π. :  7   Β.Δ.  : 2     Υ.Δ. : 866 μ.

Αρχηγοί : Δημήτρης Διακάκης, Σπύρος Ασημακόπουλος

ΜΑΪΟΣ 2024

Μ. Τετάρτη - Τετάρτη 1 - 8/5/2024 – ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ

O ΕΟΣ Αθηνών ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Reload Travel, οργανώνει ένα μικρό ταξίδι με πολλές εναλλαγές.  Από τον Βεζούβιο και την Πομπηία, στην μοναδική Νάπολη και το αυτοκρατορικό παλάτι Caserta. Από την Ποσειδωνία (Paestum) στο πανέμορφο Salerno. Από τον Τάραντα στα μεσαιωνικά χωριά Ostuni και Cisternino και από το Alberobello στην Matera. Περιοχές προστατευόμενες από την Unesco και όχι τυχαία.

Αρχηγοί :  Κάτια Μαρινάκη,  Αλέξανδρος Ασωνίτης

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  ΤΡΙΤΗ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 8 μ.μ. στα γραφεία του συλλόγου Λέκκα 23-25 Αθήνα.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΔΩ


  Σάββατο - Κυριακή 11 - 12/5/2024 - ΤΑΫΓΕΤΟΣ - ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

Σάββατο 11/5

08:00 Αναχώρηση από Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Κρυονέρι Λακωνίας, εκκίνηση της πορείας από την πηγή Μαγγανιάρη (990 μ.). Ανάβαση προς το ορειβατικό καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης (1540 μ). Η διαδρομή είναι σε καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι μέσα σε πυκνό ελατόδασος, ενώ συναντάμε και δύο πηγές με πόσιμο νερό. Διανυκτέρευση στο καταφύγιο ή σε αντίσκηνα (εξαρτάται από τον αριθμό των συμμετεχόντων).

Ω.Π. : 2   Β.Δ. : 1   Υ.Δ. : 550 μ.

Κυριακή  12/5

Εκκίνηση το πρωί  με ελαφρύ σακίδιο κορυφής, για την κορυφή Προφήτης Ηλίας (2.407μ). Επιστροφή από τα ίδια στο καταφύγιο και κατάβαση στη πηγή Μαγγανιάρη, όπου θα μας περιμένει το λεωφορείο για την επιστροφή μας στην Αθήνα.

Ω.Π. : 6 - 7   Β.Δ. : 2   Υ.Δ. : +850 μ.  (για την ανάβαση) -1400μ. (για την κατάβαση).

Αρχηγοί : Σπύρος Ασημακόπουλος, Δημήτρης Διακάκης, Κέλλυ Κυργιάκη.


  Κυριακή 19/5/2024 - ΓΚΙΩΝΑ

06:30 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Καλοσκοπή Φθιώτιδας και στη συνέχεια στη θέση Μνήματα.  Ξεκίνημα πορείας από Μνήματα μέχρι το διάσελο της Γκιώνας (3 περίπου ώρες) από χωματόδρομο και μετά ανηφορικό μονοπάτι παράλληλα με το ελατοδάσος της Γκιώνας. Από το διάσελο θα ακολουθήσει ανάβαση στην κορυφή εφόσον οι συνθήκες και η ορατότητα το επιτρέψουν. Η κορυφή της Γκιώνας είναι η ψηλότερη στην νότια και κεντρική Ελλάδα (2510 μ.). Επιστροφή από την ίδια διαδρομή στα Μνήματα.

Η πορεία δεν ενδείκνυται για αρχαρίους. Απαραίτητα τα ορειβατικά μποτάκια

Ω.Π. :  8   Β.Δ.  : 2    Υ.Δ. : 1500 μ.

Αρχηγοί : Ευάγγελος Μισιακός, Σπύρος Ασημακόπουλος


  Κυριακή 26/5/2024 - ΠΑΛΑΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ (κυκλική)

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Παλαιά Επίδαυρο. Η πορεία μας θα ξεκινήσει από τη θέση Βαγιωνιά, ακολουθώντας το μονοπάτι 1 που κινείται παραλιακά με μικρές υψομετρικές και ωραία θέα. Καταλήγουμε στη μονή Παναγίας Πολεμάρχας (15ος αιών.) και στην όμορφη παραλία κάτω από τη Μονή. Συνεχίζουμε το μονοπάτι 2, που ανηφορίζει προς το όρος Άκρος και καταλήγει στην Παλαιά Επίδαυρο, περνώντας από τα ερείπια του ναού της Αρτέμιδος και τους Μυκηναϊκούς τάφους (κυκλική πορεία). Θα επισκεφτούμε τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο.

 Ω.Π. :  6    Β.Δ.  : 1

Αρχηγοί : Αλέξανδρος Ασωνίτης, Δημήτρης Διακάκης

ΙΟΥΝΙΟΣ 2024

Παρασκευή - Κυριακή 31/5 - 2/6/2024 - ΑΝΔΡΟΣ

Παρασκευή 31 Μαΐου

05 :45 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Ραφήνα με πούλμαν. Αναχώρηση για Γαύριο, το λιμάνι της Άνδρου. Άφιξη μετά από δύο ώρες. Αναχώρηση για την περιοχή Βουρκωτής και από εκεί στη Μονή Αγ. Νικολάου, το ιστορικό μοναστήρι. Συνεχίζουμε σε μονοπάτι. Η κοιλάδα από οικολογική άποψη, η σπουδαιότερη της Άνδρου έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή προστασίας της φύσης. Ο ποταμός Άχλας στο μεγαλύτερο μήκος του έχει πολλά πλατάνια και σκλήθρες. Καταλήγουμε στην παραλία Άχλα, εκετεταμένη αμμουδιά με αμμοθίνες και σπηλιές. Μπάνιο και επιστροφή από τα ίδια στον Άγιο Νικόλαο, από όπου θα μας παραλάβει το πούλμαν για Άγιο Κυπριανό κοντά στο Μπατσί, όπου θα μείνουμε για φαγητό. Επιστροφή στο Γαύριο  και τακτοποίηση στο κατάλυμά μας (στα ξενοδοχεία Ostria και Andros Holiday).

Ω.Π.: 4.30    Β.Δ.: 1

Σάββατο 1 Ιουνίου

Αναχώρηση για τη Χώρα και το Παραπόρτι, σημαντικό υδροβιότοπο. Από εκεί ανηφορίζουμε Νοτιοανατολικά και περνάμε πάνω από την παραλία Νυδρί. Στην πορεία μας συναντάμε νερόμυλους, λίγο πριν φτάσουμε στο παραδοσιακό χωριό Κοχύλου,  με εξαιρετική θέα και αρχιτεκτονική φυσιογνωμία. Φτάνοντας στον όρμο Κορθίου θα παρακάμψουμε αριστερά με προορισμό την παραλία «της γριάς το πήδημα». Μπάνιο και επιστροφή στο Γαύριο.

Ω.Π.: 4 – 4.30    Β.Δ.: 1

Κυριακή 2 Ιουνίου

Μετάβαση στη Χώρα, από όπου θα ξεκινήσει η διαδρομή μας μέσω Μεσαριάς, προς τη Μονή Παναχράντου (υψ. 500 μ.), ζωντανό ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο. Η Μεσαριά αποτελεί παλαιό βυζαντινό κέντρο του νησιού με αξιόλογους πύργους, μαρμάρινες κρίνες και καπετανόσπιτα. Από τη μονή επιβιβαζόμαστε στο πούλμαν για το πανέμορφο χωριό Αποίκια και από εκεί κατάβαση στην όμορφη παραλία Γυάλια για μπάνιο και φαγητό. Επιστροφή στο Γαύριο και Αθήνα.

Ω.Π.: 5    Β.Δ.: 1

Αρχηγοί : Αλέξανδρος Ασωνίτης, Βάγιας Νικολαΐδης


  Κυριακή 16/6/2024 - ΟΛΥΜΠΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ (1171 μ.)

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Γέροντα (350 μ.). Ανάβαση από χωματόδρομο και μονοπάτι μέχρι την 1η κορυφή 1124 μ. Μικρή κατάβαση και πάνω στη ράχη μέχρι τον κώνο της κορυφής και ανάβαση στην Ψηλή κορυφή 1171 μ. Επιστροφή από τα ίδια και με το πούλμαν στην Ερέτρια για μπάνιο και φαγητό.

Ω.Π. :  5 - 6     Β.Δ.  : 2   Υ.Δ. : 800 μ.

Αρχηγοί : Γιάννης Κορνάρος, Γιώργος Αλεξιάδης


  Σάββατο - Δευτέρα 22 - 24/6/2024 - ΝΟΤΙΟ-ΔΥΤΙΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Τριήμερο Αγ. Πνεύματος

Πεζοπορίες στην όμορφη, γραφική και από τα βάθη των αιώνων ιστορική ΝΔ Μεσσηνία

Σάββατο 22 Ιουνίου

06:00 Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Μεσσήνη και για το όμορφο χωριό Στενωσιά, που βρίσκεται σε ένα καταπράσινο μαγευτικό χώρο. Περπάτημα μέσα στο δροσερό φαράγγι της, με τους μικρούς και μεγαλύτερους καταρράκτες (Καλαμάρης). Φοράμε τα ορειβατικά μας γιατί στο ξενοδοχείο θα πάμε μετά την πεζοπορία.

Ω.Π.: 2.30 - 3   Β.Δ.: 1   Υ.Δ. : 150 μ.

Με το πούλμαν πηγαίνουμε στο χωριό Γιάλοβα με τη φημισμένη λιμνοθάλασσά του (έναν σπάνιο υγροβιότοπο, καταφύγιο και στάση μεταναστευτικών πουλιών, ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000). Περπατώντας δίπλα στη λιμνοθάλασσα , πηγαίνουμε στην πανέμορφη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς για μπάνιο. Αν έχουμε χρόνο θα πάμε στη σπηλιά του σοφού αρχαίου βασιλιά Νέστορα, που βρίσκεται κάτω από τα τείχη του Ενετικού Κάστρου Σαφλάουρο, στο Παλαιόκαστρο. Επιστροφή στο χωριό. Με το πούλμαν πηγαίνουμε στη γραφική Πύλο, μία από τις ομορφότερες πόλεις της Πελοποννήσου, για περπάτημα στα στενά της και θα μείνουμε για φαγητό. Μετάβαση στην Καστροπολιτεία της Κορώνης και τακτοποίηση στα καταλύματά μας, στο ξενοδοχείο De la Plage.

Κυριακή 23 Ιουνίου

Λόγω των σχετικά υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν στην περιοχή, έχει απαγορευθεί προληπτικά από τις αρχές η πεζοπορία στον νησί Σιαπιέντζια καθώς και η μετάβαση στο νησί με τα καΐκια, λόγω των ισχυρών ανέμων. Οπότε το πρόγραμμα αναγκαστικά θα αλλάξει και θα γίνουν διαδρομές στο Πολυλίμνιο, όπου υπάρχουν καταρράκτες, μικρές λίμνες και πλούσια βλάστηση, έτσι ώστε η πεζοπορία να είναι ευχάριστη και ασφαλής.

Δευτέρα 24 Ιουνίου

Αναχώρηση από το ξενοδοχείο (δεν ξαναγυρνάμε, βάζουμε τα πράγματα στο πούλμαν). Επίσκεψη στο Ενετικό Κάστρο και φεύγουμε για την αρχαία Μεσσήνη. Περπάτημα στον μεγάλο και εκπληκτικό αρχαιολογικό χώρο (αρχαιολόγος Π. Θέμελης) και επίσκεψη στο Μουσείο. Διαδρομή προς το αρχαίο κάστρο, τα αρχαϊκά τείχη και ακρόπολη. Αν έχουμε χρόνο θα επισκεφθούμε το Ανδρομονάστηρο , ένα σπουδαίο μοναστηριακό συγκρότημα, μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που βρίσκεται μέσα σε ένα οικοσύστημα μεγάλης φυσικής ομορφιάς. Φαγητό στο γραφικό χωριό της περιοχής, το Μαυρομάτι. Επιστροφή στην αθήνα.

Ω.Π.: 2.30 - 3   Β.Δ.: 1   Υ.Δ. : 150 μ.

Κόστος : 160 € (περιλαμβάνει τα μεταφορικά με το πούλμαν, τις δύο διανυκτερεύσεις σε δίκλινο με πρωινό μπουφέ και τα έξοδα του ορειβατικού)

Κρατήσεις : Στο email του συλλόγου : eosathinon@yahoo.gr

Αρχηγοί : Βάγιας Νικολαΐδης, Μαντώ Νικολαΐδη

ΙΟΥΛΙΟΣ 2024

  Κυριακή 7/7/2024 - ΔΥΤ. ΜΑΙΝΑΛΟ : ΕΛΑΤΗ - ΝΥΜΦΑΣΙΑ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για την ελατοσκέπαστη Ελάτη Γορτυνίας. Η πορεία αρχίζει από την Ελάτη, αρχικά από μονοπάτι μέσα από ελατοδάσος προς τα βόρεια και στη συνέχεια από χωματόδρομο μέχρι το Μεθύδριο. Ακολούθως μπαίνουμε σε μονοπάτι παράλληλο με την κοίτη του ποταμού Μυλάοντα. Το φαράγγι του ποταμού είναι κατάφυτο και σκιερό.  Σε δύο ώρες παρακάμπτουμε την έξοδο προς Βυτίνα και συνεχίζουμε το μονοπάτι παράλληλα με την κοίτη του ποταμού προς τα βόρεια. Τελικά ανηφορίζουμε έξω από το φαράγγι μέχρι το γραφικό και καταπράσινο χωριό Νυμφασία.

Ω.Π. :  6    Β.Δ.  : 1 - 2   Υ.Δ. : 200 μ.

Αρχηγοί : Ευάγγελος Μισιακός, Άρτεμις Πιερράτου


  Κυριακή 21/7/2024 - ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΠΕΝΤΕΣΚΟΥΦΙ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για την Αρχαία Κόρινθο. Η ανάβαση  θα γίνει από το μονοπάτι της τουρκικής κρήνης για τον Ακροκόρινθο, όπου θα κάνουμε εσωτερική, περιμετρική πορεία του κάστρου. Το κάστρο αυτό είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη σε έκταση και είναι χτισμένο πάνω στα θεμέλια του αρχαίου τείχους σε υψόμετρο 575 μ. Στην κορυφή του Ακροκορίνθου υπάρχει το κρηπίδωμα αρχαίου ναού της Αφροδίτης. Εντυπωσιακός είναι ο Φραγκικός Πύργος στα Βορειοδυτικά του Κάστρου. Η πορεία προσφέρει πανοραμική θέα του Κορινθιακού κόλπου. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το Βυζαντινό Κάστρο Πεντεσκούφι, ΒΔ του Ακροκόρινθου σε απόσταση περίπου 1 χλμ. Στην επιστροφή μπάνιο και φαγητό στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης.

Ω.Π. :  4.30    Β.Δ.  : 1   Υ.Δ. : 420 μ.

Αρχηγοί : Στέφανος Γιάννου, Γιώργος Δελήμπασης

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2024

  Κυριακή 1/9/2024 - ΠΕΡΑΧΩΡΑ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για τον Άγιο Βλάσιο, ένα μικρό ξωκλήσι στην Περαχώρα. Ακολουθούμε χωματόδρομο που ανηφορίζει προς τα νότια περνώντας μέσα από ελατόδασος. Σύντομα, η διαδρομή στρίβει προς τα ανατολικά και ακολουθεί ράχη με ωραία θέα προς τον Κόλπο των Αλκυονίδων.Συνεχίζουμε σε ανηφορικό μονοπάτι, περνώντας από λιβάδια και ελατοδάση. Η διαδρομή συναντά το μονοπάτι Ε4. Ακολουθούμε το Ε4 για λίγο, κατηφορίζοντας προς τα νότια. Στη συνέχεια, η διαδρομή στρίβει προς τα ανατολικά και ακολουθεί μονοπάτι   που οδηγεί στο Χαρβάτι. Το Χαρβάτι είναι ένα μικρό χωριό στους πρόποδες των Γερανείων, με θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο.

Μήκος διαδρομής : 14,4 χλμ.

Ω.Π. :  6     Β.Δ.  : 1   Υ.Δ. : + 800 μ., - 900 μ.

Αρχηγός : Στέφανος Μόσχος


  Κυριακή 8/9/2024 - ΖΗΡΕΙΑ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για χιονοδρομικό κέντρο Ζήρειας, όπου το υψόμετρο είναι 1.778 μέτρα. Η διαδρομή μας αρχίζει ακολουθώντας το μονοπάτι της κλασικής διαδρομής με τα κόκκινα σημάδια που οδηγεί προς το καταφύγιο Β. Αρχικά, το μονοπάτι είναι σχετικά εύκολο, με μικρή κλίση, αλλά σιγά σιγά αρχίζει να αποκτά μεγαλύτερη δυσκολία καθώς ανηφορίζουμε. Η ανάβαση γίνεται πιο δύσκολη όσο πλησιάζουμε στην κορυφή, αλλά τα κόκκινα σημάδια μας καθοδηγούν συνεχώς.
Φτάνοντας στην κορυφή , η θέα που απλώνεται μπροστά μας είναι εντυπωσιακή. Μπορούμε να δούμε τον Κορινθιακό κόλπο, τα βουνά της Πελοποννήσου και την Στερεά Ελλάδα. Η προσπάθεια της πεζοπορίας ανταμείβεται με αυτήν την πανοραμική θέα. Η κατάβαση ξεκινά με κατεύθυνση ανατολικά, κατηφορίζοντας μέσω του ρέματος Φαρμακίλα προς την Γκούρα. Η κατάβαση είναι πιο ομαλή από την ανάβαση, αλλά απαιτεί προσοχή.

Μήκος διαδρομής : 12 χλμ.

Ω.Π. :  7 - 8    Β.Δ.  : 2   Υ.Δ. : + 600 μ., - 1340 μ.

Αρχηγός : Στέφανος Μόσχος


Σάββατο - Κυριακή 14 - 15/9/2024 - ΝΟΤΙΑ ΠΙΝΔΟΣ - ΚΟΖΙΑΚΑΣ (ΚΕΡΚΕΤΙΟ ΟΡΟΣ)

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου

07 :00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για το Περτούλι, νομού Τρικάλων. Με ενδιάμεσες στάσεις στην Λαμία και στην Πύλη Τρικάλων, όπου θα θαυμάσουμε το γραφικό πέτρινο γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα. Άφιξη στο Χ/Κ Περτουλίου (1.140μ.) και εκκίνηση της πορείας μας μέσα από πυκνό ελατοδάσος προς το καταφύγιο στη θέση Μπάκολα. Το δάσος του Περτουλίου είναι προστατευμένη περιοχή από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Άφιξη στο καταφύγιο (1.690 μ.), σύντομη ξεκούραση και εκκίνηση ανάβασης για την κορυφή Αστραπή (1.901μ.). Επιστροφή στο καταφύγιο για διανυκτέρευση.

Ω.Π. : 3 (μέχρι το καταφύγιο) +1.30 (για την κορυφή και πίσω)   Β.Δ. : 2   Υ.Δ. : 550 μ. (μέχρι το καταφύγιο) + 210 μ. (για την κορυφή).

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου

08 :00 : Πρωινό στο καταφύγιο και εκκίνηση της κατάβασης μας για την Ελάτη Τρικάλων (900μ.). Η διαδρομή είναι μέσα σε δασικό μονοπάτι από έλατα, δρύες και καστανιές και σε κάποια σημεία από δασικό δρόμο. Ξεκούραση και φαγητό στην Ελάτη και επιστροφή μας στην Αθήνα.

Ω.Π. : 3   Β.Δ. : 1   Υ.Δ. : - 800 μ.

Αρχηγοί: Σπύρος Ασημακόπουλος, Δημήτρης Διακάκης.


  Κυριακή 22/9/2024 - ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ (Τυριάς – κορυφή Πετρίτης 1923 μ.)

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για τον Σταυρό Αράχωβας (1200 μ.). Πορεία προς σπηλιά Τυριά (1800 μ.). Ανάβαση στην κορυφή Πετρίτης (1923 μ.) και κατάβαση από Βρωμοβρύση και Μάνα στο Ζεμενό (800 μ.).

Ω.Π. :  7 - 8     Β.Δ.  : 2   Υ.Δ. : + 723 μ., - 1100 μ.

Αρχηγός : Αντώνης Μαθιουδάκης


  Παρασκευή - Κυριακή 27 - 29/9/2024 - ΚΕΑ

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου

06 :30 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Λαύριο. Επιβίβαση στο πλοίο, το οποίο θα αναχωρίσει στις 08:30 και σε μία ώρα άφιξη στην Κορρησία. Μεταφορά με το πούλμαν στην περιοχή Ελληνικά με θέα που θα μας ταξιδέψει στην άλλη άκρη του αιγαίου. Το οδοιπορικό μας ξεκινά ΝΑ προς την περιοχή Βρύσες, όπου θα συναντήσουμε πετρόκτιστες κατασκευές από τις οποίες περνάει το νερό ποτίζοντας τις γύρω καλλιέργειες. Η διαδρομή μας καταλήγει στην ερημική παραλία του Αγ. Φιλίππου με το ομώνυμο εκκλησάκι. Επιστροφή από τα ίδια στα Ελληνικά, όπου θα μας παραλάβει το πούλμαν για φαγητό στον Οτζιά. Μετά επιστρέφουμε στην Κορρησία για τακτοποίηση στα καταλύματα, στο ξενοδοχείο Καρθαία. Μήκος διαδρομής 4,3 χλμ.

Ω.Π. :  4     Β.Δ.  : 1   Υ.Δ. : 440

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου

Αναχώρηση το πρωί για την περιοχή Άγιος Συμεών, από όπου θα ξεκινήσει η πορεία μας για τον αρχαιολογικό χώρο της Καρθαίας, το εκκλησάκι της Παναγίας των Πολών, αλλά και την πολύ ωραία παραλία. Επιστροφή μέσω της πηγής Βαθυποτάμου στην περιοχή Σταυρουδάκι, όπου θα μας παραλάβει το πούλμαν για φαγητό στον Οτζιά. Επιστροφή στα δωμάτια.

Ω.Π. :  3     Β.Δ.  : 1   Υ.Δ. : 340

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου

Αναχώρηση το πρωί με το πούλμαν για Ιουλίδα, τη χώρα της Κέας. Από εκεί ακολουθούμε το μονοπάτι το Αρχαϊκό Λέοντα, τις βρύσες Βενιαμίν και το Δοσωνάρι, μέσα από βελανιδιές και αμυγδαλιές. Καταλήγουμε στην παραλία του Οτζιά . Επιστροφή με το πούλμαν στην Κορρησία για φαγητό. Αναχώρηση στις 19:00 για Λαύριο.

Ω.Π. :  2     Β.Δ.  : 1   Υ.Δ. : - 400

Αρχηγοί : Αλέξανδρος Ασωνίτης, Κάτια Μαρινάκη