Ο Ε.Ο.Σ. Αθηνών διοργανώνει:

  • Κάθε Κυριακή πεζοπορικές ή/και ορειβατικές εξορμήσεις σε όλη την Ελλάδα
  • Ορειβατικές αποστολές και οικοτουριστικές δράσεις στο εξωτερικό
  • Διαλέξεις και προβολές
  • Σημάνσεις μονοπατιών και ορεινές χαρτογραφήσεις

Μπορείτε να κάνετε κράτηση για τις Κυριακάτικες Αναβάσεις στο e-mail μας eosathinon@yahoo.gr με το ονοματεπώνυμό σας, τον αριθμό κινητού τηλεφώνου σας και τον Ορειβατικό Σύλλογο στον οποίο είστε μέλος, μέχρι την Παρασκευή και ώρα 18:00.

Επίσης, μπορείτε στο πιο πάνω e-mail να κάνετε οποιαδήποτε ερώτηση για τις εκδηλώσεις μας και την λειτουργία και δράση του Συλλόγου μας.

Tέλος, σας ενημερώνουμε ότι οι νέες τιμές συμμετοχής στις Αναβάσεις του συλλόγου μας είναι 20 € για τα οικονομικά ενήμερα μέλη μας και 25 € για τα μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων της Ομοσπονδίας. Επίσης για τα νέα μέλη μας η πρώτη ανάβαση είναι δωρεάν. 

Πληροφορίες για τη διαδικασία εγγραφής στο σύλλογο δείτε ΕΔΩ

Στις εξορμήσεις του συλλόγου μπορούν να συμμετέχουν  μόνο τα μέλη του ΕΟΣ Αθηνών  ή τα μέλη άλλων Συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α. (Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης)

 

Ο αρχηγός της εξόρμησης έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει το πρόγραμμα της εξόρμησης, λόγω καιρικών συνθηκών ή εκτάκτων περιστατικών, για την ασφάλεια της ομάδας.

Τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμα, ενημερώνονται διαρκώς παρακάτω:

ΕΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΒΑΣΕΩΝ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  - ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Όλες οι αναχωρήσεις είναι από την πλατεία Συντάγματος (γωνία Φιλελλήνων & Μητροπόλεως), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικό σημείο αναχώρησης.

Οι συντομεύσεις είναι: Ω.Π. = Ώρες Πορείας, Β.Δ. = Βαθμός Δυσκολίας, Υ.Δ. = Υψομετρική Διαφορά.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022

12 - 24/8 ή 28/8 - ΝΟΡΒΗΓΙΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ (επέκταση)

Φιόρδ - Βόρειο Ακρωτήρι - Νησιά Λοφότεν - Παγετώνες - Όσλο – Μπέργκεν – Τρόντχαημ - Τρόμσο – Άλτα - Γκαηρανγκερ

Φέτος το καλοκαίρι ο ΕΟΣ Αθηνών σε αντικατάσταση του αναβληθέντος ταξιδιού σε ΑΡΙΖΟΝΑ-ΚΑΝΑΔΑΣ – ΧΑΒΑΗ και σε συνεργασία με ταξιδιωτικό γραφείο, οργανώνει ένα  ταξίδι 12  ημερών στην ΝΟΡΒΗΓΙΑ , με προαιρετική επέκταση 4 ημερών στη ΣΟΥΗΔΙΑ.

Αρχηγοί : Γιάννης Κορνάρος, Κάτια Μαρινάκη

1η ενημερωτική συνάντηση : 30 Ιουνίου στις 20:00 στο προαύλιο του Αγ. Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη στου Φιλοπάππου.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023

Παρασκευή - Κυριακή 6 - 8/1/2023 - ΜΥΣΤΡΑΣ

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Μυστρά. Θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία αμέσως μόλις φτάσουμε. Στο ξενοδοχείο θα πάμε μετά, οπότε θα πρέπει στο πούλμαν να φοράμε ήδη τα ορειβατικά μας.

Διαδρομή : Μυστράς (320 μ. από Άγιο Γεώργιο), ρέμα Νεροκαρυάς και μέσα από ένα φαρδύ και καλοδιατηρημένο καλντερίμι, αριστούργημα μαστοριάς, ανηφορίζουμε προς Ταϋγέτη (725 μ.), απολαμβάνοντας πανοραμική θέα προς την κοιλάδα του Ευρώτα και προς την απόκρημνη (ΝΑ) πλευρά του λόφου της Καστροπολιτείας. Στη διαδρομή μας συναντάμε ελαιώνες, πουρναρόθαμνους και παραποτάμια βλάστηση. Η διαδρομή μας μπορεί να επεκταθεί, εάν έχουμε χρόνο.

Επιστροφή από τα ίδια.

Ω.Π.: 3.30    Β.Δ.: 1   Υ.Δ. :  450 μ.

Σάββατο 7 Ιανουαρίου

Διαδρομή : Λογγάστρα (525 μ. Άγιος Δημήτριος) προς ξωκκλήσι  Αγίου Νικολάου (εξαιρετική θέα προς την κοιλάδα, την Σπάρτη, τον Ταΰγετο και την Λαγκάδα), τοξωτό πέτρινο γεφύρι Κνακιώνα ποταμού, Τρύπη (Καιάδας), Πικουλιάνικα, Άνω Πύλη Κάστρου, Αγ. Γιαννάκης, Μυστράς (320 μ.). Στη διαδρομή μας συναντάμε δάση δρυών, παραποτάμια βλάστηση και ελαιώνες.

Διάσχιση.

Ω.Π.: 5.30 - 6   Β.Δ.: 1 - 2  Υ.Δ. : 550 μ.

Κυριακή  8 Ιανουαρίου

Διαδρομή : Παρόρι (260 μ.), καλντερίμι προς σπηλαιοεκκλησία Παναγιά Ζαγούνα, Μονή Φανερωμένης, Μεταμόρφωση Σωτήρος, Λαγκαδοφάραγγο, Παναγιά Λαγκαδιώτισσα, Παρόρι (260 μ.) (όμορφο χωριό με πλατάνια, πηγές και παραδοσιακά καφενεία).

Κυκλική διαδρομή.

Ω.Π.: 5    Β.Δ.: 1   Υ.Δ. : 300 μ.

Επιστροφή στην Αθήνα

Αρχηγοί : Βάγιας Νικολαΐδης, Τάκης Στάικος


Κυριακή 15/1/2023 - ΞΗΡΟΒΟΥΝΙ ΕΥΒΟΙΑΣ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για διάσελο Δίρφης. Κυκλική πορεία, ανάβαση ως τη κορυφή 1413 μ. από το λούκι και κατάβαση από τη δυτική διαδρομή.

Ω.Π. : 5   Β.Δ.  :  2   Υ.Δ. :  ± 500 μ.

Αρχηγοί : Γιάννης Κορνάρος, Τάκης Στάικος


Κυριακή 22/1/2023 - ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ - ΚΕΛΑΡΙΑ - ΚΟΡΥΦΗ ΛΙΑΚΟΥΡΑ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Κελάρια Παρνασσού. Διασχίζουμε το χιονοδρομικό και πλησιάζουμε  στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Από εκεί προχωράμε έχοντας  αριστερά μας την Κοτρωνόραχη, μέχρι να φτάσουμε στην αρχή του μονοπατιού με προορισμό την Κορυφή. Επιστροφή από Γεροντόβραχο ή από τα ίδια .

Απαραίτητα  κραμπόν - πιολέ και εμπειρία σε  χειμερινές αναβάσεις.

Ω.Π. :  8  Β.Δ.:  5  Υ.Δ. :  745 μ.  Χ.Α. :  13 χλμ .

Αρχηγοί : Στέφανος Μόσχος, Τάκης Στάικος


Κυριακή 29/1/2023 - ΛΥΚΟΥΡΙΑ ΑΧΑΪΑΣ - ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ - ΔΑΡΑ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Λυκούρια Αχαΐας (770 μ.), από όπου θα ξεκινήσουμε τη διαδρομή μας για πηγές Λάδωνα. Συνεχίζουμε για Παγκράτιο (κλήμα του Παυσανία) και καταλήγουμε στο όμορφο και γραφικό χωριό της Μαντινείας Δάρα με το μοναδικό λαογραφικό μουσείο. Βρίσκεται στις πλαγιές του βουνού Σαϊτάς. Η διαδρομή αποτελεί τμήμα του μονοπατιού Ε4 από τον Νομό Αχαΐας στο νομό Αρκαδίας.

Ω.Π. :  4.30  Β.Δ.:  1   Υ.Δ. : 350 μ.

Αρχηγοί : Αλέξανδρος Ασωνίτης, Τάκης Στάικος

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023

Κυριακή 5/2/2023 - ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ - Τιθορέα (κυκλική)

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Τιθορέα. Η πορεία μας θα ξεκινήσει με προορισμό τη χαράδρα της Βελίτσας, μέχρι τις πηγές Τρύπη και θα καταλήξει στις Τσάρες. Η επιστροφή στην Τιθορέα θα γίνει από την κλασσική διαδρομή περνώντας από το εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη με θέα τα Διπόταμα. Απαραίτητα πεζοπορικό ή ορειβατικό μποτάκι και γκέτες.

Ω.Π. :  7   Β.Δ.:  2    Υ.Δ. :  750 μ.

Αρχηγοί : Στέφανος Μόσχος, Τάκης Στάικος


Κυριακή 12/2/2023 - ΧΑΡΑΔΡΑ ΦΛΑΜΠΟΥΡΙΤΣΑΣ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Τρίκαλα Κορινθίας. Θα ξεκινήσουμε από τη θέση Βαρνεβό σε υψόμετρο 1380 μ. και βαδίζοντας μέσα στη χαράδρα, που είναι και η κοίτη του ποταμού Σύθα θα κατευθυνθούμε προς τις πηγές του. Από εκεί θα πάρουμε το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή της μεγάλης Ζήρειας, το οποίο και θα ακολουθήσουμε έως το οροπέδιο, που είναι και το τέλος της διαδρομής μας (κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο). Η χαράδρα της Φλαμπουρίτσας βρίσκεται στο νομό Κορινθίας μεταξύ των ορεινών όγκων της μικρής και της μεγάλης Ζήρειας. Είναι καλυμμένη με δάση από Κεφαλονίτικη ελάτη και μαύρη πεύκη,  έχει μεγάλη βιοποικιλότητα, και είναι ενταγμένη στο δίκτυο natura 2000.

Απαραίτητα πεζοπορικό μποτάκι και γκέτες. Δεύτερη αλλαξιά ρούχα.

Ω.Π. :  4 - 5     Β.Δ . : 1 - 2

Αρχηγοί : Παναγιώτης Στάικος, Γιάννης Κορνάρος


Κυριακή 19/2/2023 - ΔΙΡΦΥΣ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Στενή Ευβοίας. Από εκεί θα ξεκινήσει η πορεία μας για το καταφύγιο . Η διαδρομή είναι όλη μέσα στο δάσος. Επιστροφή από τα ίδια. Απαραίτητα πεζοπορικό ή ορειβατικό μποτάκι, γκέτες, δεύτερη αλλαξιά ρούχα και κάλτσες, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό για το πρόσωπο, μπατόν (προαιρετικά)

Ω.Π. :  5   Β.Δ.:  2    Υ.Δ. :  700 μ.

Αρχηγός : Γιώργος  Αλεξιάδης


Κυριακή 26/2/2023 - ΜΑΙΝΑΛΟ - ΟΣΤΡΑΚΙΝΑ (1981 μ.)

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου σε υψόμετρο περίπου 1500 μ. Από εκεί θα ξεκινήσει η πορεία μας προς το καταφύγιο του ΕΟΣ Τρίπολης και τους πρόποδες της Οστρακίνας, της ψηλότερης κορυφής του βουνού. Η ανάβαση θα γίνει από την δυτική κόψη προς την κορυφή της Οστρακίνας στα 1981 μ. ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν. Στην κατάβαση θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι προς το Λεβίδι (860μ.) Απαραίτητος είναι ο χειμερινός εξοπλισμός (κραμπόν, πιολέ) και οι γνώσεις χειμερινού βουνού.

Ω.Π. :  5   Β.Δ.  : 5  Υ.Δ. :  500 μ.

Αρχηγοί  : Δανάη Γαβρά, Τάκης Στάικος

ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

Κυριακή 5/3/2023 - ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ - Κορυφή  Γαβρίλια (1882 μ.)

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Μονή Ιερουσαλήμ Δαύλειας, από όπου θα ξεκινήσει η ανάβαση για την κορυφή Γαβρίλια (1882 μ.). Επιστροφή από τα ίδια. Σε περίπτωση που οι συνθήκες είναι δυσμενείς (πάγος ή έντονη χιονόπτωση), η ανάβαση θα περιοριστεί σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Εξοπλισμός : Πεζοπορικό ή ορειβατικό μποτάκι, γκέτες, δεύτερη αλλαξιά ρούχα και κάλτσες, παγούρι, φακό, μπατόν για πεζοπορία στο χιόνι, μικρό φαρμακείο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό για το πρόσωπο.

Ω.Π. :  6 - 7    Β.Δ.  :  Υ.Δ. :  1000 μ.

Αρχηγοί  : Γιώργος Αλεξιάδης, Γιάννης Κορνάρος


Κυριακή 12/3/2023 - ΟΛΙΓΥΡΤΟΣ (1935 μ.)

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Λαύκα Κορινθίας. Από εκεί θα ξεκινήσει  η ανάβασή μας, μέχρι το εκκλησάκι της Αγ. Σωτήρας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε το κλασικό  μονοπάτι για την κορυφή Σκίπιζα (1935 μ.). Επιστροφή από τα ίδια.

Πεζοπορικό μποτάκι, γκέτες, ζεστά ρούχα (+μία αλλαξιά), γάντια, σκούφο, γυαλιά ηλίου, μπατόν (προαιρετικά)

Ω.Π. :  6 - 7   Β.Δ.:  2   Υ.Δ. :  1250 μ.

Αρχηγοί : Γιάννης Κορνάρος, Τάκης  Στάικος


Κυριακή 19/3/2023 - ΝΕΟΧΩΡΙ - ΝΕΣΤΑΝΗ

07:00 : Αναχώρηση από τον Σταθμό Λαρίσης (έξω από το σταθμό του Μετρό)  για Νεοχώρι Αργολίδας, ορεινό χωριό με υψόμετρο 700 μ.  κοντά στη σήραγγα Αρτεμισίου, από όπου θα ξεκινήσει η πορεία μας. Συνεχίζουμε μέσω της χαράδρας του Ίναχου ποταμού, προς Λυκοπάτι. Αφού περάσουμε το διάσελο της Τούρλας καταλήγουμε στη Νεστάνη (Τσιπιανά) με υψ. 680 μ. Η Νεστάνη είναι μεγαλοχώρι της ορεινής Αρκαδίας και έδρα του Δήμου Μαντινείας. Απλώνεται σε κοιλάδα στους πρόποδες του Αρτεμίσιου όρους και στον γραφικό λόφο της Πανηγυρίστρας πάνω από το χωριό. Διασώζονται η Πύλη και μέρη των τειχών της Ακρόπολης της Αρχαίας Νεστάνης.

Ω.Π. :  4.30 - 5   Β.Δ.  :  Υ.Δ. :  250 μ.

Αρχηγός : Βάγιας Νικολαΐδης


Κυριακή 26/3/2023 - ΜΑΙΝΑΛΟ - ΜΟΥΡΤΖΙΑ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Καρδαρά Αρκαδίας.  Αρχικά θα ανέβουμε μέσα από ελατόδασος προς το διάσελο Αϊντίνη -  Μουρτζιάς.  Μετά από πορεία 1.30 έως 2 ωρών θα φτάσουμε  στο ανοιχτό διάσελο (1450 μ.) που καλύπτεται από παλαιούς αγρούς και θαμνώδη βλάστηση.  Θα συνεχίσουμε το ανηφορικό μονοπάτι δυτικά προς Μουρτζιά μέσα από ελατόδασος. Σε μία ώρα θα φτάσουμε στην πρώτη κορυφή της Μουρτζιάς με θέα προς όλη την Πελοπόννησο.  Εφόσον οι καιρικές συνθήκες και η κατάσταση χιονιού το επιτρέπουν, θα ανέβουμε και στην δεύτερη κορυφή της Μουρτζιάς,  που είναι λίγο ψηλότερη (1782 μ.). Η κατάβαση θα γίνει από το ίδιο μονοπάτι μέχρι  το διάσελο και στη συνέχεια προς την νότια πλευρά στο φιλόξενο χωριό Ροεινό.

Ω.Π. :  6   Β.Δ.  :  Υ.Δ. :  752 μ.

Αρχηγός : Ευάγγελος Μισιακός

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023

Κυριακή 2/4/2023 - ΔΙΑΣΕΛΟ ΛΥΚΟΥΡΙΑΣ - ΚΟΡΥΦΗ ΣΑΪΤΑ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Λυκουρία Αχαΐας στα 770 μ. Ξεκινάμε τη πορεία μας από το διάσελο της Λυκουρίας (Προφήτης Ηλίας) και φτάνουμε στην κορυφή του όρους Σαϊτάς (1812 μ.). Συνεχίζουμε στην κορυφογραμμή, περνάμε το ‘τριεθνές΄(σημείο συνάντησης των τριών νομών Αχαΐας, Αρκαδίας και Κορινθίας) και καταλήγουμε στο χωριό Μάτι Κορινθίας στα 841 μ., που παλαιότερα ονομαζόταν Γκιόζα. Το όμορφο χωριό Μάτι βρίσκεται στις πλαγιές του Μαυροβουνίου με θέα στον κάμπο του Φενεού.

Ω.Π. :  6 - 7   Β.Δ.  : 1- 2  Υ.Δ. :  650 μ.

Αρχηγοί : Τάκης Στάικος, Δημήτρης Διακάκης


  Κυριακή 9/4/2023 - ΛΟΥΣΙΟΣ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Δημητσάνα.

Διαδρομή : Δημητσάνα – Παλαιοχώρι – Μονή Φιλοσόφου – Μονή Προδρόμου – αρχαία Γόρτυνα – γεφύρι Κόκκορη.

Ω.Π. :  5  Β.Δ.:  1  Υ.Δ. : - 600 μ.

Αρχηγοί : Γιώργος Αλεξιάδης, Τάκης Στάικος


  Πέμπτη - Τρίτη 13 - 18 Απριλίου 2023 - ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ

Θα πραγματοποιηθούν δύο διανύσεις σε μονοπάτια και μία ανάβαση στο όρος Κρίκελος, το υψηλότερο σημείο του νησιού (823 μ.)

Πέμπτη 13 Απριλίου

Αναχώρηση από τον Πειραιά με το FERRY BLUE STAR στις 17:30 για την Αιγιάλη Αμοργού. Άφιξη στην Αιγιάλη στις 02:00 και μετάβαση στα δωμάτια.

Παρασκευή 14 Απριλίου

12:30 : Διάνυση του μονοπατιού : Αιγιάλη – χωριό Λαγκάδα – Μεσαιωνικό χωριό Στρούμπος – χωριό Θολάρια και κατάβαση στη Λαγκάδα (κυκλική διαδρομή)

Ω.Π.: 2.30    Β.Δ.: 1

Σάββατο 15 Απριλίου

06:00 : Διάνυση του μονοπατιού «Στράτα». Διαδρομή : Αιγιάλη – χωριό Ποταμός – «Όξω Μεριά» - Μεσαιωνικό χωριό Ασφοντιλίτης – Μονή Χοζοβιώτισσας (10ου αιώνα) – χώρα Αμοργού. Επιστροφή στην Αιγιάλη με λεωφορείο ή πούλμαν.

Ω.Π.: 5    Β.Δ.: 1

Ανάσταση Βυζαντινή στην Χοζοβιώτισσα ή στην Αιγιάλη.

Κυριακή του Πάσχα 16 Απριλίου

Ημέρα ελεύθερη. Οβελίας στην Αιγιάλη ή στην Λαγκάδα ή στα Θολάρια ή στον οικισμό Αγία Τριάδα σε συνδυασμό με επίσκεψη στον κυριότερο αρχαιολογικό τόπο του νησιού, τον Ελληνιστικό Πύργο της Αγίας Τριάδος 4ου αιώνα π.Χ.

Δευτέρα 17 Απριλίου

Ανάβαση στο όρος Κρίκελος. Διαδρομή μονοπατιού «Παν». Μετάβαση στο χωριό Λαγκάδα οδικώς. Διαδρομή : Λαγκάδα – Μονή Θεολόγου (5ου ή 6ου αιώνα) – Σταυρός – ανάβαση στην κορυφή – διάνυση της κορυφογραμμής και κατάβαση στη Λαγκάδα από τη θέση «Μαχός»

Ω.Π. : 5.30    Β.Δ. : 1 - 2    Υ.Δ. : 600 μ.

Επιστροφή στην Αιγιάλη οδικώς ή από το μονοπάτι.

Τρίτη 18 Απριλίου

06:50 : Αναχώρηση με το FERRY BLUE STAR  για τον Πειραιά . Άφιξη στις 15:30.

Εξοπλισμός των εξορμήσεων : Ελαφρύ ορειβατικό μποτάκι (τρακτερωτή σόλα) , παγούρι, φακός, μπατόν, κάλυμμα κεφαλής, μπουφάν κ.λ.π.

Οι διανυκτερεύσεις θα γίνουν στη pension «GALAXY».

Ο αρχηγός αν το κρίνει αναγκαίο μπορεί να τροποποιήσει το πρόγραμμα λόγω καιρικών συνθηκών ή έκτακτων περιστάσεων.

Αρχηγοί : Στέφανος Γιάννου τηλ. 6980881119, Αλέξανδρος Ασωνίτης τηλ. 6936571118


Κυριακή 23/4/2023 - ΚΟΡΟΜΠΙΛΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για παραλία Λιβαδόστρας από όπου θα ξεκινήσει η πορεία μας προς την περιοχή Αγριλιά. Ανάβαση μέχρι το ύψος των 400 μ.του Κορομπιλίου και από εκεί περιμετρική πορεία μέχρι την παραλία της Αλυκής. Μία σχετικά δύσκολη διαδρομή, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστικά μονοπάτι αλλά κάποια γιδόστρατα.

Ω.Π. :  4 - 5   Β.Δ.  : 2  Υ.Δ. :  400 μ.

Αρχηγοί : Δημήτρης Τσαραμπάρης, Σπύρος Ασημακόπουλος

 

ΜΑΪΟΣ 2023

Σάββατο - Δευτέρα  29/4 - 1/5/2023 - ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ πεζοπορικές διαδρομές

Τριήμερο Πρωτομαγιάς : Πεζοπορικές διαδρομές μικρής και μέτριας δυσκολίας στην ευρύτερη περιοχή της Μονεμβασιάς.

Σάββατο 29 Απριλίου

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για  την Kαστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, το ‘πέτρινο καράβι’ του Γ. Ρίτσου.

Διαδρομή : Γέφυρα - Αγ.Παρασκευή - Μονή Γρηγόρη - Βυζαντινό ασκηταριό – Παναγίτσα - Γέφυρα. Όμορφη κυκλική διαδρομή εκτός Κάστρου με πανοραμική θέα.

Ω.Π.: 3.30    Β.Δ.: 1

Αν υπάρχει χρόνος θα κάνουμε  μία μικρή κυκλική διαδρομή στο Κάστρο (και παραλιακό μονοπάτι) που θα μας προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα του ιστορικού τόπου της Μονεμβασιάς. ΠΡΟΣΟΧΗ: Στο λεωφορείο  θα φοράμε τα ορειβατικά μας ρούχα. Στα καταλύματά μας θα πάμε μετά τις διαδρομές.

Κυριακή 30 Απριλίου

Διαδρομή : Προφ.Ηλίας, μικρό ψαροχώρι, όπου ξεκινά το παραλιακό μονοπάτι προς Αγ.Μαρίνα, με το εντυπωσιακό για την μοναδικότητα του και την παλαιοντολογική του αξία, απολιθωμένο δάσος. Συνεχίζουμε προς την Μονή - Ερημητήριο της Αγ.Ειρήνης (δροσερό προαύλιο με πεύκα) και καταλήγουμε στο ασκηταριό του Αγ.Γεωργίου με την μυστηριακή ατμόσφαιρα και στον άγριο, απόκοσμο βράχο του θρυλικού Κάβο Μαλιά (Μικρό Άγιο Όρος), το ακρωτήριο με τα περίεργα ρεύματα και τους ανέμους, που ήταν ο φόβος και ο τρόμος των ναυτικών από την εποχή του Οδυσσέα.

Ω.Π.: 4 - 5   Β.Δ.: 1

Δευτέρα 1 Μαΐου

Διαδρομή : Αγ.Φωκάς- Σπήλαιο Καστανιάς. Η εντυπωσιακή αυτή διαδρομή ενώνει την περιοχή της Μονεμβασιάς με την χερσόνησο του Μαλέα. Ξεκινά από τον γραφικό Αγ.Φωκά, διαγράφει νοτιοανατολική πορεία παράλληλα με τη θάλασσα περνώντας από μικρές παραλίες, συνεχίζει σε τοπία κατάφυτα  με ψηλά κορφώματα  και χαραδρώσεις και καταλήγει στο όμορφο σπήλαιο της Καστανιάς. Το σπήλαιο αυτό ανακαλύφθηκε πρόσφατα και είναι επισκέψιμο και οργανωμένο. Κατατάσσεται ανάμεσα στα σημαντικότερα σπήλαια της Ευρώπης. Αναχώρηση για Αθήνα.

Ω.Π.: 4    Β.Δ.: 1

Αρχηγοί : Βάγιας Νικολαΐδης, Γιώργος Μουζακίτης


  Κυριακή 7/5/2023 - ΟΡΕΙΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ – ΧΩΡΙΟ ΠΥΡΓΟΣ – ΒΟΥΔΙΣΤΙΚΕΣ ΣΤΟΥΠΕΣ (κυκλική διαδρομή)

07:30 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για το χωριό Πύργος στην ορεινή Κορινθία με υψόμετρο 600μ., που βρίσκεται 62 χλμ. από την Κόρινθο. Η πεζοπορία ξεκινά από το κέντρο του χωριού Πύργος. Μετά τη σύντομη έξοδο από το χωριό αρχικά κινείται ελαφρά ανηφορικά σε μικρό χωματόδρομο με υπέροχη θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο, σε μήκος περίπου 4 χλμ. Συνέχεια ακολουθεί αρκετά ανηφορικό μονοπάτι για να συναντήσει άλλον χωματόδρομο 1 χλμ. πριν τις Στούπες στα 1200 μ. Σύντομη επίσκεψη στις Βουδιστικές Στούπες και συνέχεια της πεζοπορίας από το χωματόδρομο, που μας έφερε στις Στούπες και κατάβαση από άλλο μονοπάτι αρκετά κατηφορικό, μέχρι τον πρώτο χωματόδρομο, που ξεκινήσαμε από το χωριό Πύργος. Η διαδρομή είναι πολύ ευχάριστη και όχι ιδιαίτερα δύσκολη. Το ενδιαφέρον της είναι η θέα προς τον Κορινθιακό και τα γύρω βουνά και φυσικά η τοποθεσία με τις Βουδιστικές Στούπες. Στον Βουδισμό οι Στούπες χρησιμοποιούνται κυρίως για περισυλλογή και πιστεύεται ότι αυτές οι κατασκευές εμπνέουν τον άνθρωπο να ασχοληθεί με την ανάπτυξη του πνέυματος και τις απεριόριστες δυνατότητές του.

Σημ. : Όλα τα άτομα που θα πάρουν μέρος στη διαδρομή θα πρέπει να έχουν απαραίτητα πεζοπορικές αρβύλες (τρακτερωτές από κάτω) που να καλύπτουν τους αστραγάλους και όχι αθλητικά παπούτσια ή ημίμποτα. Ο αρχηγός θα κάνει έλεγχο κατά την είσοδο στο πούλμαν και αν κάποιο άτομο δεν διαθέτει τα ανωτέρω δεν θα γίνει δεκτό στη διαδρομή.

Ω.Π. :  5    Β.Δ.:  1   Υ.Δ. :  600 μ.

Αρχηγοί : Θανάσης Σοφράς, Δανάη Γαβρά


  Κυριακή 14/5/2023 - ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ - ΔΕΛΦΟΙ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Επτάλοφο Φωκίδας (Αγόριανη). Από εκεί θα ξεκινήσουμε για την κλασική διαδρομή, που είναι τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, το οποίο διασχίζει τον Παρνασσό και ενώνει τους Δελφούς με τον Επτάλοφο. Αποτελεί τμήμα του αρχαίου μονοπατιού που ενώνει τους Δελφούς με την αρχαία Λιλαία. Η διαδρομή στο μεγαλύτερο μέρος της είναι καλυμμένη με έλατα. Φαγητό στους Δελφούς και επιστροφή στην Αθήνα.

Ω.Π. :  8    Β.Δ.:  1 - 2  Υ.Δ. : + 550, -750

Αρχηγοί : Αλέξανδρος Ασωνίτης, Βάγιας Νικολαΐδης


  Κυριακή 21/5/2023 - ΠΑΡΝΩΝΑΣ (δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω των εκλογών)

06:30 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα για καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης από όπου θα ξεκινήσει η διαδρομή. Μέσα από ελατόδασος φτάνουμε στο οροπέδιο. Θα ακολουθήσει ανάβαση στην  κορυφή του Πάρνωνα (Μεγάλη Τούρλα ή Μαλεβός, 1935 μ.).

Στην συνέχεια θα κατέβουμε στο οροπέδιο και από δασικό μονοπάτι, θα καταλήξουμε στην Ιερά Μονή Μαλεβής.

Ω.Π. :  6   Β.Δ.  : 1  Υ.Δ. : + 516 μ. , – 1035 μ.

Αρχηγοί : Τάκης Στάικος, Σπύρος Ασημακόπουλος


Κυριακή 28/5/2023 - ΝΤΟΥΡΝΤΟΥΒΑΝΑ (όρος Πεντέλεια)

06:30 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για τον Φενεό και την λίμνη Δόξα (900μ.), από όπου θα ξεκινήσει η πορεία μας. Θα ακολουθήσουμε την κλασική διαδρομή προς το διάσελο του Κυνηγού και από εκεί θα συνεχίσουμε την ανάβαση για την κορυφή Τριανταφυλλιά (2107μ.) Κατάβαση από τα ίδια. Η πορεία είναι έντονα ανηφορική.

Ω.Π. :  7  Β.Δ.  : 2  Υ.Δ. :  1200 μ.

Αρχηγοί : Δανάη  Γαβρά, Δημήτρης Σκοπελίτης

ΙΟΥΝΙΟΣ 2023

Σάββατο - Δευτέρα  3 - 5/6/2023 - ΑΝΔΡΟΣ πεζοπορικές διαδρομές 

Τριήμερο Αγ. Πνεύματος

Σάββατο 3 Ιουνίου

06:30 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Ραφήνα με πούλμαν. Αναχώρηση για Γαύριο, το λιμάνι της Άνδρου. Άφιξη μετά από δύο ώρες. Τακτοποίηση στο κατάλυμά μας στο Νειμποριό, δίπλα στη Χώρα. Μετάβαση στη Χώρα, από όπου θα ξεκινήσει η διαδρομή μας μέσω Μεσαριάς, προς τη Μονή Παναχράντου (υψ. 500 μ.), ζωντανό ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο. Η Μεσαριά αποτελεί παλαιό βυζαντινό κέντρο του νησιού με αξιόλογους πύργους, μαρμάρινες κρίνες και καπετανόσπιτα. Από τη μονή επιβιβαζόμαστε στο πούλμαν για το πανέμορφο χωριό Αποίκια και από εκεί κατάβαση στην όμορφη παραλία Γυάλια για μπάνιο και φαγητό. Επιστροφή στο Νειμποριό.

Ω.Π.: 5    Β.Δ.: 1

Κυριακή 4 Ιουνίου

Αναχώρηση από Νειμποριό για τη Χώρα και το Παραπόρτι, σημαντικό υδροβιότοπο. Από εκεί ανηφορίζουμε Νοτιοανατολικά και περνάμε πάνω από την παραλία Νυδρί. Στην πορεία μας συναντάμε νερόμυλους, λίγο πριν φτάσουμε στο παραδοσιακό χωριό Κοχύλου,  με εξαιρετική θέα και αρχιτεκτονική φυσιογνωμία. Φτάνοντας στον όρμο Κορθίου θα παρακάμψουμε αριστερά με προορισμό την παραλία «της γριάς το πήδημα». Μπάνιο και επιστροφή στο Νειμποριό.

Ω.Π.: 4 – 4.30    Β.Δ.: 1

Δευτέρα 5 Ιουνίου

Αναχώρηση για την περιοχή Βουρκωτής και από εκεί στη Μονή Αγ. Νικολάου, το ιστορικό μοναστήρι. Συνεχίζουμε σε μονοπάτι. Η κοιλάδα από οικολογική άποψη, η σπουδαιότερη της Άνδρου έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή προστασίας της φύσης. Ο ποταμός Άχλας στο μεγαλύτερο μήκος του έχει πολλά πλατάνια και σκλήθρες. Καταλήγουμε στην παραλία Άχλα, εκετεταμένη αμμουδιά με αμμοθίνες και σπηλιές. Μπάνιο και επιστροφή από τα ίδια στον Άγιο Νικόλαο, από όπου θα μας παραλάβει το πούλμαν για Άγιο Κυπριανό κοντά στο Μπατσί, όπου θα μείνουμε για φαγητό. Αναχώρηση για το λιμάνι Γαυρίου.

Ω.Π.: 4.30    Β.Δ.: 1

Αρχηγοί : Αλέξανδρος Ασωνίτης, Ευάγγελος Μισιακός


  Κυριακή 11/6/2023 - ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΠΕΝΤΕΣΚΟΥΦΙ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για την Αρχαία Κόρινθο. Η ανάβαση  θα γίνει από το μονοπάτι της τουρκικής κρήνης για τον Ακροκόρινθο, όπου θα κάνουμε εσωτερική , περιμετρική πορεία του κάστρου. Το κάστρο αυτό είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη σε έκταση και είναι χτισμένο πάνω στα θεμέλια του αρχαίου τείχους σε υψόμετρο 575 μ. Στην κορυφή του Ακροκορίνθου υπάρχει το κρηπίδωμα αρχαίου ναού της Αφροδίτης. Εντυπωσιακός είναι ο Φραγκικός Πύργος στα Βορειοδυτικά του Κάστρου. Η πορεία προσφέρει πανοραμική θέα του Κορινθιακού κόλπου. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το Βυζαντινό Κάστρο Πεντεσκούφι, ΒΔ του Ακροκορίνθου σε απόσταση περίπου 1 χλμ. Στην επιστροφή μπάνιο και φαγητό στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης.

Ω.Π. :  4   Β.Δ.  :  1

Αρχηγοί : Αλέξανδρος Ασωνίτης, Κάτια Μαρινάκη


  Κυριακή 18/6/2023 - ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΕΡΑΣΙΑΣ - Κεντρική Εύβοια

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για το χωριό Κερασιά στην Κεντρική Εύβοια. Κατάβαση μέσα από τα ψηλά τοιχώματα του φαραγγιού μέχρι την παραλία Πετάλη, όπου θα μείνουμε για μπάνιο. Σε κάποια σημεία η κατάβαση γίνεται με τη βοήθεια σκοινιού και σκάλας. Επιστροφή στο πούλμαν με ανάβαση περίπου μίας ώρας και μετάβαση στην Κερασιά, όπου θα μείνουμε για  φαγητό.

Ω.Π. : 3.30  - 4   Β.Δ. : 1 +    Υ.Δ. :  - 330 μ.

Αρχηγοί : Τάκης Στάικος, Σπύρος Ασημακόπουλος.


  Κυριακή 25/6/2023 - ΤΙΛΦΟΥΣΙΟΝ ΟΡΟΣ (880 μ.) - Βοιωτία  (δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω των εκλογών)

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για το χωριό Υψηλάντης και τη Μονή Αγ. Νικολάου. Διαδρομή : Μονή Αγ. Νικολάου – Μεσαιωνικός Πύργος – ανάβαση στη κορυφή Παλιοθήβες (εξωκκλήσι Αγ. Βασιλείου). Κατάβαση κυκλική στη Μονή Αγ. Νικολάου. Η διαδρομή είναι μέσα σε δάσος από βελανιδιές.

Ω.Π. :  5     Β.Δ.  : 1   Υ.Δ. :  680 μ.

Αρχηγοί : Δημήτρης Τσαραμπάρης, Στέφανος Γιάννου

ΙΟΥΛΙΟΣ 2023

  Κυριακή 2/7/2023 - ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Ζαχλωρού, από όπου θα ξεκινήσει η κατάβαση μέχρι το Διακοφτό. Το μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε μέσα στο φαράγγι, πηγαίνει παράλληλα με τη σιδηροδρομική γραμμή του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου, περνώντας μέσα από πλούσια βλάστηση, δίπλα σε κατακόρυφα βράχια, εντυπωσιακά σπήλαια και καταρράκτες.

Φαγητό και μπάνιο στο Διακοφτό. Απόσταση : 13,7 χλμ.

Ω.Π. :  4     Β.Δ.  : 1   Υ.Δ. : - 700 μ.

Αρχηγοί : Στέφανος Μόσχος, Τάκης Στάικος


  Κυριακή 9/7/2023 - ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΒΥΡΟΣ – ΠΕΤΡΙΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Πετριές Ευβοίας. Διαδρομή : Κάτω Βρύση – Ποταμός Βυρός – καταρράκτης Βυρού- Κορώνι – παραλία Στομίου – Άνω Πετριές. Στην παραλία Στομίου θα μείνουμε για μπάνιο. Η επιστροφή θα γίνει κατά το ήμισυ από διαφορετικό μονοπάτι. Συνολικά η διαδρομή θα είναι κατά 70% μονοπάτι και 30% χωμάτινος δρόμος. Συνολική απόσταση 7 με 8 χιλιόμετρα.

Ω.Π. : 4   Β.Δ.  : 1                                     

Αρχηγοί : Στέφανος Γιάννου, Αλέξανδρος Ασωνίτης


  Κυριακή 16/7/2023 - ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΟΘΥΛΑ - ΝΕΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Νέα Επίδαυρο και επίσκεψη λαογραφικού μουσείου. Κάθοδος για το φαράγγι Βόθυλα με τερματισμό στην παραλία Νέας Επιδαύρου. Μπάνιο και φαγητό.

Σε κάποια σημεία απαιτείται προσοχή κατεβαίνοντας στα βράχια. Απαραίτητα τα πεζοπορικά μποτάκια.

Ω.Π. :  4     Β.Δ.  : 1 - 2

Αρχηγοί : Αντώνης Μαθιουδάκης, Αλέξανδρος Ασωνίτης


  Σάββατο - Κυριακή 22 - 23/7/2023 - 81η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - Καταφύγιο Στροβίλι στο οροπέδιο του Λιμνάκαρου Λασιθίου

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν να δηλώσουν μέχρι Παρασκευή 14 Ιουλίου στον πρόεδρο του ΕΟΣ ΑΘΗΝΩΝ Ευάγγελο Μισιακό, 6972439134

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 Ιουλίου 2023

09.00 -15.00 Άφιξη στον Αβρακόντε Οροπεδίου Λασιθίου, παραλαβή σακιδίων – σκηνών από τους διοργανωτές. Ανάβαση στο Οροπέδιο Λιμνακάρου Καταφύγιο Στροβίλι με 2 ώρες πεζοπορίας περίπου. (6,7 χιλιόμετρα, υψόμετρο 1350 μ).

17.00 -19.30 Καλωσόρισμα, παρουσιάσεις.

19.45 Σύντομοι χαιρετισμοί οργανωτών. Ανταλλαγή αναμνηστικών.

20.00 Φαγητό – ποτό, ορειβατικό γλέντι

12.00 Ξεκούραση – σιωπητήριο

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 Ιουλίου 2023

06.00 Εγερτήριο – πρωινό

Θα ακολουθήσουν 4 πορείες, μια δύσκολη και τρεις εύκολες.

07.00 Έναρξη δύσκολης ανάβασης «Κορυφή Σπαθί 2148 μ.» ώρες πορείας 7 ανάβαση – κατάβαση.

07.30 Έναρξη εύκολης ορειβατικής διαδρομής «Καταφύγιο-Λιμνάκαρο-Μυριούσα και επιστροφή. Βιότοπος με Αμπελιτσιές ZELKOVA ABELITSEA ώρες πορείας 6.

07.30 Έναρξη εύκολης ανάβασης «Καταφύγιο-Ε4-Ποταμός-Αγιο Πνεύμα Λιμνάκαρο-Καταφύγιο» ώρες πορείας 4.

08:30 Έναρξη εύκολης ανάβασης «Καταφύγιο – κορυφή Στροβίλι – Καταφύγιο » ώρες πορείας 2.

14:00 Επιστροφή των ορειβατών – Προσφορά φαγητού.

Πέρας της 81ης Πανελλήνιας Ορειβατικής Συνάντησης

Ο ΕΟΣ Λασιθίου θα μεριμνήσει με δικά του μεταφορικά μέσα να μεταφέρει τα σακίδια των συμμετεχόντων.

Στο χώρο της κατασκήνωσης και στο καταφύγιο θα επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο στα αυτοκίνητα υποστήριξης της διοργάνωσης.

Η στάθμευση των αυτοκίνητων και λεωφορείων θα γίνεται σε προκαθορισμένους χώρους σε Αβρακόντε και Λιμνάκαρο.

Για λόγους οικονομίας και προστασίας του περιβάλλοντος είναι απαραίτητο οι συμμετέχοντες μαζί με την σκηνή και το υπνόσακο τους να έχουν μαζί τους τα προσωπικά τους σκεύη φαγητού (καραβάνα, πιρούνι, μαχαίρι, ποτήρι) και το παγούρι τους. Στο χώρο της κατασκήνωσης θα υπάρχει πόσιμο νερό.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2023

  Σάββατο - Κυριακή 2 - 3/9/2023 - ΤΑΫΓΕΤΟΣ – Χαλασμένο Βουνό

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου

08:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για πηγή Μαγγανιάρη (980 μ.). Ανάβαση στο καταφύγιο για διανυκτέρευση ή σε σκηνές.

Ω.Π. :  2     Β.Δ.  : 1   Υ.Δ. : 570 μ.

Κυριακή  3 Σεπτεμβρίου

Αναχώρηση το πρωί για την κορυφή Χαλασμένο Βουνό (2204 μ.) από πετρώδες μονοπάτι. Η διαδρομή έχει σε κάποια σημεία εκτεθειμένα περάσματα. Επιστροφή από τα ίδια.

Ω.Π. :  8 - 9    Β.Δ.  : 3  +   Υ.Δ. : 654 μ.

Αρχηγοί : Αντώνης Μαθιουδάκης, Σπύρος Ασημακόπουλος


  Κυριακή 3/9/2023 - ΛΟΥΣΙΟΣ - ΑΤΣΙΧΩΛΟ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για το πέτρινο μονότοξο γεφύρι του Ατσίχολου, με το ισλαμίζον τόξο του, στην Αρκαδία. Στο σημείο αυτό διεξάγονται πολλές δραστηριότητες όπως ράφτιγκ, καγιάκ, cross – river κ.λ.π. ( κάτω μέρος Λούσιου). Μέσω παραποτάμιου μονοπατιού κυρίως, περνάμε Μονή Καλαμίου – Κυκλώπεια Τείχη Γόρτυνας – Ακρόπολη – Ασκληπιείο – Γέφυρα Γόρτυνας, όπου είναι και το τέλος της διαδρομής. Υπάρχει μία μικρή λίμνη και βάθρες για αυτούς που θέλουν να δροσιστούν.

Ω.Π. :  4.30     Β.Δ.  : 1 - 2

Αρχηγοί : Βάγιας Νικολαϊδης, Δημήτρης Διακάκης


  Κυριακή 10/9/2023 - ΓΕΡΑΝΕΙΑ – Παλαιοβούνα (1032 μ.)

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για μονή Όσιου Πατάπιου. Ανάβαση  στην κορυφή και κατάβαση στα Πίσσια. Συνέχεια για λίμνη Ηραίου Περαχώρας για μπάνιο στη θάλασσα και επίσκεψη του αρχαιολογικού χώρου του Ηραίου.

Ω.Π. :  4   Β.Δ.  : 1  Υ.Δ. : + 530 μ. , – 650 μ.

Αρχηγοί : Γιάννης Κορνάρος, Τάκης Στάικος


  Τετάρτη - Τρίτη 13 - 19/9/2023 - ΟΔΟΙΠΟΡΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΙΦΟΥ

Αναχώρηση την Τετάρτη 13/9 στις 14:55 από τον Πειραιά για τη Σέριφο με το πλοίο «Διονύσιος Σολωμός». Άφιξη στο λιμάνι Λιβάδι στις 19:30. Επιστροφή την Τρίτη 19/9 από το λιμάνι Λιβάδι στις 15:45 για τον Πειραιά. Άφιξη στις 20:20. Η διαμονή θα γίνει στο Λιβάδι σε ξενώνα.

 

Διαδρομές :

  • Χώρα -  Βουνάκι Καλλίτσου - παραλία Ψιλή Άμμος. Μπάνιο, φαγητό και επιστροφή

          Ω.Π. :  3.30     Β.Δ.  : 1

  • Χωριό Παναγιά -  παραλία Συκαμιά. Μπάνιο, φαγητό  και επιστροφή μέσω του χωριού  Γαλάνη

          Ω.Π. :  4     Β.Δ.  : 1

  • Χώρα - παραλία Κουταλά μέσω Αγίας Μαρίνας. Μπάνιο, φαγητό και επιστροφή

          Ω.Π. :  4     Β.Δ.  : 1

  • Χώρα -  παραλία Γάνεμα μέσω Άσπρου  Πύργου. Μπάνιο, φαγητό και επιστροφή

          Ω.Π. :  4.30     Β.Δ.  : 1

Ο αρχηγός αν το κρίνει απαραίτητο μπορεί να τροποποιήσει , αλλάξει ή διαφοροποιήσει το πρόγραμμα αν το απαιτήσουν οι καιρικές συνθήκες ή έκτακτες περιστάσεις.

Κρατήσεις, στη διάρκεια του Αυγούστου, μπορείτε να κάνετε μέσω του email μας eosathinon@yahoo.gr  ή με επικοινωνία με τον αρχηγό κ. Στέφανο Γιάννου, στο τηλ. 6980881119

Αρχηγός : Στέφανος Γιάννου


  Κυρική 17/9/2023 - ΣΟΦΙΚΟ – ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΟΡΦΟΥ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Σοφικό Κορινθίας. Πεζοπορία με μικρό και μέτριο βαθμό δυσκολίας από όμορφο μονοπάτι που καταλήγει στην ωραία παραλία του Κόρφου. Θα μείνουμε εκεί για μπάνιο και φαγητό.

Ω.Π. :  4.30     Β.Δ.  : 1   Υ.Δ. : 200 μ.

Αρχηγοί : Βάγιας Νικολαϊδης, Σπύρος Ασημακόπουλος


  Σάββατο - Κυριακή 23 - 24/9/2023 - ΤΑΫΓΕΤΟΣ – Σπανακάκι   (ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ)

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου

15:00 : Αναχώρηση από Σταθμό Λαρίσης, έξω από το Σταθμό του Μετρό, για Σπάρτη και Άγιο Ιωάννη. Πορεία 1.30 ώρας στο πλακόστρωτο παλιό μονοπάτι για το χωριό Αναβρυτή (800 μ.) όπου και διανυκτέρευση με σκηνές.

Ω.Π. :  1.30     Β.Δ.  : 1   Υ.Δ. : 400 μ.

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου

Την Κυριακή ανάβαση στην κορυφή Σπανακάκι και κατάβαση από την ίδια διαδρομή  στην Αναβρυτή. Επιστροφή στην Αθήνα το βράδυ.

Ω.Π. :  6 - 7     Β.Δ.  : 2   Υ.Δ. : 1200 μ.

Αρχηγοί :  Τάκης Στάικος, Γιάννης Κορνάρος


  Κυριακή 24/9/2023 - ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΓΑΛΗΣ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για το πάνω καταφύγιο Αγάλης, στο διάσελο Γλυφάδας, σε υψόμετρο περίπου 920 μ. στις πλαγιές της Δίρφης. Από εκεί θα κατηφορίσουμε το παλιό μονοπάτι για την πηγή Κράτεια. Από εκεί ξεκινάει η πορεία μας μέσα στο φαράγγι της Αγάλης. Κατηφορίζουμε την χαράδρα ακολουθώντας καλό μονοπάτι μέσα σε ελατόδασος. Η διαδρομή είναι παράλληλη με το ρέμα και συναντάμε πηγές όπως την κρυόβρυση και την αρκουδόβρυση που το τροφοδοτούν. Στο σημείο όπου το ρέμα που κατεβαίνει από την Βοϊδοκλέφτρα ενώνεται με την Αγάλη, όσοι το επιθυμούν, θα κατευθυνθούμε προς την σπηλιά Βοϊδοκλέφτρα, μία μεγάλη βραχοσκεπή όπου βρέθηκαν ίχνη προϊστορικής κατοίκησης.   Το μονοπάτι είναι σύντομο αλλά δύσβατο. Στην έξοδο του φαραγγιού θα βρούμε το χωριό Άγιος Αθανάσιος (200 μ.) στο οποίο θα καταλήξουμε. Ανάλογα με τον χρόνο μας είτε θα φάμε στο χωριό ή θα κατευθυνθούμε σε παραθαλάσσια τοποθεσία για φαγητό και μπάνιο.

Ω.Π. :  4 - 5     Β.Δ.  : 1   Υ.Δ. : - 720 μ.

Αρχηγοί: Δανάη Γαβρά, Δημήτρης Σκοπελίτης

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023

  Κυριακή 1/10/2023 - ΑΛΩΝΙΣΤΑΙΝΑ – ΛΙΜΠΟΒΙΣΙ – Μαίναλο – Ορειβατική συνάντηση

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για το χωριό Αλωνίσταινα. Από εκεί θα ξεκινήσει η πορεία μας για το θρυλικό Λιμποβίσι, μέσα από ελατοδάση, πηγές και οροπέδια με θέα ελατοσκέπαστες κορυφές.

Η ορειβατική συνάντηση για τα εγκαίνια αυτού του μονοπατιού διοργανώνεται από το Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (ΣΑΟΟ) και το Δήμο Τρίπολης.

Η Αλωνίσταινα είναι το χωριό της Ζαμπίας Κωτσάκη της μητέρας του Θεοδ. Κολοκοτρώνη, το δε θρυλικό Λιμποβίσι είναι το άλλοτε απάτητο βασίλειο της κλεφτουριάς, όπου τον 16ο αιώνα κυνηγημένος από τον τόπο του, το Ρουπάκι Φαλαισίας , εγκαταστάθηκε ο Τζεργίνης , ο γενάρχης της οικογένειας των Κολοκοτρωναίων.

Ω.Π. :  4 - 5     Β.Δ.  : 1   Υ.Δ. : 496

Αρχηγοί : Βάγιας Νικολαΐδης, Δημήτρης Διακάκης


  Κυριακή 8/10/2023 - ΟΛΥΜΠΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ (1187 μ.)  (ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ)

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Γυμνό Ευβοίας. Ανάβαση στην κορυφή και κατάβαση από την ίδια διαδρομή.

Ω.Π. :  5 - 6     Β.Δ.  : 2   Υ.Δ. : 900 μ.

Αρχηγοί : Γιώργος Αλεξιάδης, Γιάννης Κορνάρος


  Παρασκευή - Κυριακή 13 - 15/10/2023 - ΟΛΥΜΠΟΣ

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου

09:00 : Αναχώρηση από Σταθμό Λαρίσης, έξω από το σταθμό του Μετρό, για Λιτόχωρο. Η ανάβασή μας θα ξεκινήσει από τη  διασταύρωση της Γκορτσιάς με προορισμό το καταφύγιο Πετρόστρουγκα. Περνάμε ανηφορίζοντας απο τη διασταύρωση το πλάτωμα Μπάρμπα , μέσα σε δάσος κωνοφόρων και οξυές και καταλήγουμε στο λιβάδι του Στράγγου. Από εκεί ακολουθούμε το κεντρικό μονοπάτι μέχρι το καταφύγιο Πετρόστρουγκα. Διανυκτέρευση στο καταφύγιο ή σε αντίσκηνα.

Ω.Π. : 3   Β.Δ. : 1

Σάββατο 14 Οκτωβρίου

Αναχώρηση για το οροπέδιο των Μουσών περνώντας από Σκούρτα .Το μονοπάτι για Σκούρτα έχει καλή σηματοδότηση και ομαλή κλίση. Μετά την κορυφή της Σκούρτα ακολουθεί ο Λαιμός, ένα στενό μονοπάτι  που οδηγεί στο πέρασμα του Γιόσου. Αμέσως μετά το πέρασμα καταλήγουμε στο οροπέδιο των Μουσών. Με μία μικρή στάση συνεχίζουμε μέσα από τα Ζωνάρια και το Λούκι του Μύτικα στην κορυφή του Ολύμπου. Η ομάδα που δεν θα ακολουθήσει στο Λούκι θα κατευθυνθεί προς την κορυφή Σκολιό. Κατηφορίζουμε προσεκτικά για το καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός, όπου θα διανυκτερεύσουμε .

Ω.Π. : 8 Β.Δ. : 3 για κορυφή Μύτικα και 2+ για Σκολιό

Κυριακή 15 Οκτωβρίου

Αναχώρηση από το καταφύγιο για Πριόνια, από την κλασική διαδρομή και αφού περάσουμε τα Πριόνια θα καταλήξουμε στο Λιτόχωρο μέσα από τη χαράδρα του Ενιπέα. Αναχώρηση για Αθήνα.

Ω.Π. :5  Β.Δ. : 1

Αρχηγοί : Στέφανος Μόσχος, Αλέξανδρος Ασωνίτης, Τάκης Στάικος


  Κυριακή 22/10/2023 - ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΑΡΤΕΜΙΣΙΟΥ

Καρυά - Κορυφή (1771μ) - Νεστάνη

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Καρυά Αργολίδας. Η διαδρομή μας ξεκινάει λίγο πιο πάνω (800 μ.) από το γραφικό χωριό. Βαδίζουμε ανηφορικά μέσα σε δασώδη, ελατοσκέπαστη περιοχή. Το μονοπάτι είναι χωμάτινο και σε πολύ καλή κατάσταση. Στα 1400 μ. συναντάμε την διακλάδωση όπου το μονοπάτι χωρίζεται στην βορινή και νότια διαδρομή. Εκεί θα χωριστούμε σε δύο ομάδες :

Α ομάδα: Θα ακολουθήσει την Βόρεια προσέγγιση της κορυφής από τα χτένια του Αρτεμισίου. Είναι μία διαδρομή αυξημένης δυσκολίας, βράχινη και σε αρκετά σημεία χρειάζεται σκαρφάλωμα. Κατάβαση από την νότια διαδρομή για Νεστάνη.

Ω.Π. :  9     Β.Δ.  : 2+   Υ.Δ. : 920 μ.

Αρχηγοί : Βασίλειος Σκούρας , Δανάη Γαβρά

Β ομάδα: Θα ακολουθήσει την Νότια προσέγγιση της κορυφής σε πιο ομαλό μονοπάτι. Κατά την κατάβαση θα ακολουθήσει την ίδια διαδρομή προς τα πίσω μέχρι να φτάσει στην δασική περιοχή, όπου θα ακολουθήσει την διαδρομή για την Νεστάνη, όπου περνάμε πλέον στην Αρκαδία. Κατεβαίνουμε τον αυχένα του βουνού Σκάλες, ώσπου συναντάμε τον δασικό δρόμο τον οποίο ακολουθούμε για λίγα μέτρα. Συναντάμε την διασταύρωση προς τον Κτενιά και εκεί μπαίνουμε σε μονοπάτι  μέσα σε πευκοδάσος, όπου καταλήγουμε στην Νεστάνη (700μ).

Ω.Π. :  8    Β.Δ.  : 2   Υ.Δ. : 920 μ.


  Σάββατο - Κυριακή 28 - 29/10/2023 - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΜΑΝΗ

Θα πεζοπορήσουμε σε όμορφα χωριά, ιστορικές τοποθεσίες, λιθόστρωτα μονοπάτια και εντυπωσιακά φαράγγια

Σάββατο 28 Οκτωβρίου

06:30 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Σωτηριάνικα Μεσσηνίας. Διαδρομή : Σωτηριάνικα , Καλντερίμι Μπίλιοβο,  Πηγάδια , Φαράγγι Ρίντομου.

Ω.Π. :  4 - 5     Β.Δ.  : 1 - 2  Υ.Δ. : 200 μ.

Η πεζοπορία θα ξεκινήσει αμέσως με την άφιξη στο χωριό. Στα δωμάτια θα πάμε μετά το τέλος της διαδρομής.

Κυριακή 29 Οκτωβρίου

Διαδρομή : Καλύβες, Πεδινό, Τσέρια , φαράγγι Βυρού. Επιστροφή στην Αθήνα.

Ω.Π. :  5 - 6     Β.Δ.  : 1 - 2  Υ.Δ. : 500 μ.

Αρχηγοί : Τάκης Στάικος, Βάγιας Νικολαΐδης

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023

  Κυριακή 5/11/2023 - ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΡΚΑΔΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ (Β. Μαίναλο)

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Νυμφασία Αρκαδίας.

Διαδρομή : Νυμφασία – Κερνίτσα – Μαγούλιανα – Βαλτεσινίκο . Πορεία μέσα από οροπέδια και δάση από έλατα και βελανιδιές.

Α ΠΟΡΕΙΑ : Νυμφασία – Κερνίτσα – Μαγούλιανα

Ω.Π. :  4 - 4.30     Β.Δ.  : 1

Β ΠΟΡΕΙΑ : Νυμφασία – Κερνίτσα – Μαγούλιανα – Βαλτεσινίκο

Ω.Π. :  6 - 6.30     Β.Δ.  : 1 - 2

Αρχηγός : Βάγιας Νικολαϊδης