Ο Ε.Ο.Σ. Αθηνών διοργανώνει:

  • Κάθε Σαββατοκύριακο πεζοπορικές ή/και χιονοδρομικές αναβάσεις σε όλη την Ελλάδα
  • Ορειβατικές αποστολές και οικοτουριστικές δράσεις στο εξωτερικό
  • Διαλέξεις και προβολές
  • Σημάνσεις μονοπατιών και ορεινές χαρτογραφήσεις

Μπορείτε να κάνετε κράτηση ΜΟΝΟ για τις Κυριακάτικες Αναβάσεις στο e-mail μας eosathinon@yahoo.gr με το ονοματεπώνυμό σας, τον αριθμό κινητού τηλεφώνου σας και τον Ορειβατικό Σύλλογο στον οποίο είστε μέλος, μέχρι την Παρασκευή και ώρα 18:00.

Επίσης, μπορείτε στο πιο πάνω e-mail να κάνετε οποιαδήποτε ερώτηση για τις εκδηλώσεις μας και την λειτουργία και δράση του Συλλόγου μας.

Tέλος, σας ενημερώνουμε ότι οι νέες τιμές συμμετοχής στις Αναβάσεις του συλλόγου μας είναι 17 € για τα μέλη μας και 20 € για τα μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων της Ομοσπονδίας. Επίσης για τα νέα μέλη μας η πρώτη ανάβαση είναι δωρεάν.

 

Τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμα, ενημερώνονται διαρκώς παρακάτω:

ΕΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΒΑΣΕΩΝ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Όλες οι αναχωρήσεις είναι απ’ την πλατεία Συντάγματος (μπροστά απ’ το Ταχυδρομείο) εκτός αν αναφέρεται διαφορετικό σημείο αναχώρησης.

Οι συντομεύσεις είναι: Ω.Π. = Ώρες Πορείας, Β.Δ. = Βαθμός Δυσκολίας, Υ.Δ. = Υψομετρική Διαφορά.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2021

Κυριακή 4/7/2021  - ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα για Ναύπλιο. Η πορεία, με πολύ ωραία θέα της ακτογραμμής, θα ξεκινήσει από το Ναυτικό Όμιλο και θα καταλήξει στην παραλία του Καραθώνα. Όσοι θέλουν μπορούν να ανέβουν ενδιάμεσα τα 1000 σκαλιά του κάστρου του Παλαμιδίου. Μπάνιο σε μία από τις παραλίες που θα συναντήσουμε.

Απόσταση : 10 χλμ.

Ω.Π. :  3 – 4  Β.Δ.  : 1

Αρχηγοί :  Αλέξανδρος Ασωνίτης, Βάγιας Νικολαΐδης


Κυριακή 11/7/2021 - ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα για Μέγα Σπήλαιο. Διαδρομή Μέγα Σπήλαιο - Ζαχλωρού - Διακοφτό. Θα μείνουμε στο Διακοφτό για φαγητό και μπάνιο. Επιστροφή στην Αθήνα

Ω.Π. :  4   Β.Δ.  :  1

Αρχηγοί :  Στέφανος Γιάννου, Θανάσης Ποντίκας


Κυριακή 18/7/2021  - ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΤΡΟΠΩΝΩΝ -ΧΙΛΙΑΔΟΥ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα για Στρόπωνες Ευβοίας, από όπου θα ξεκινήσει η πορεία μας. Θα διασχίσουμε το φαράγγι των Στροπώνων και θα καταλήξουμε στην παραλία της Χιλιαδούς, όπου θα μείνουμε για μπάνιο και φαγητό.

Θα χρειαστείτε κλειστό ζευγάρι παπούτσια για το νερό και ένα δεύτερο για μετά την πορεία.

Ω.Π. :  4   Β.Δ.  :  1

Αρχηγός :  Αλέξανδρος Ασωνίτης


Κυριακή 25/7/2021- ΤΡΟΙΖΗΝΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα για Τροιζήνα Αργολίδας.

Διαδρομή : Τροιζήνα – Αρχαίος πύργος περιτειχίσματος – Ιστορικό Διαβολογέφυρο – ανάβαση του ποταμού Χρυσορρόα έως ένα σημείο – επιστροφή και κατάβαση στην πεδιάδα της αρχαίας Τροιζήνας και επίσκεψη των αρχαιολογικών χώρων : Δημόσια καταστήματα, Ιερό και Στάδιο του Ιππολύτου, Βουλή και τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής επισκοπής του Δαμαλά σε αρχαίο ναό της Αφροδίτης. Επιστροφή και φαγητό στην Τροιζήνα ή στην παραλία Νερατζιά, όπου και μπάνιο.

Ω.Π. :  3 - 4   Β.Δ.  : 1

Αρχηγοί :  Στέφανος Γιάννου, Γιώργος Δελήμπασης

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2021

13 - 22/8/2021 - ΙΣΠΑΝΙΑ

Για φέτος το καλοκαίρι ο ΕΟΣ Αθηνών σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό γραφείο TREKKING HELLAS, οργανώνει ταξίδι στη μαγευτική Ισπανία με πρόγραμμα ορειβατικό, πεζοπορικό και τουριστικό.

Αρχηγός : Γιάννης Κορνάρος (τηλ. 6937444015)

Αναλυτικό πρόγραμμα στις ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021

Κυριακή 5/9/2021 - ΠΟΤΑΜΟΣ ΛΟΥΣΙΟΣ

06:30 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα για τη Δημητσάνα. Κατάβαση σε γεφύρι του Λούσιου και πορεία στο μονοπάτι για τη Βυζαντινή Μονή του Φιλοσόφου. Κατάβαση και πορεία στο παραποτάμιο μονοπάτι για τη Μονή του Προδρόμου. Κατάληξη στο Ασκληπιείο της Αρχαίας Γόρτυνας. Φαγητό στο χωριό Ελληνικό ή στη Στεμνίτσα.

Ω.Π. :  4   Β.Δ.  : 1

Αρχηγοί :  Στέφανος Γιάννου, Γιώργος Δελήμπασης


Κυριακή 12/9/2021 - ΑΡΚΑΔΙΑ : ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ - ΛΑΓΚΑΔΙΑ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα για Βαλτεσινίκο Γόρτυνας (1150 μ.). Από εκεί ανεβαίνουμε στο Κάστρο και το εκκλησάκι της Αγ. Τριάδας και περνώντας από τη θέση Έλατος μεταβαίνουμε από νέο μονοπάτι του Δυτικού Μαινάλου στα Λαγκάδια (980 μ.) περνώντας από εναλλαγή δασικού και αγροτικού τοπίου. Μαγευτική διαδρομή, στην αρχή μέσα στα έλατα, και ανάμεσα σε κάποια ξέφωτα του δάσους.

Ω.Π. : 6  Β.Δ. : 1

Αρχηγός : Ευάγγελος Μισιακός


  16 - 23/9/2021 -  ΑΜΟΡΓΟΣ

Πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές στην Αμοργό με επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. (Οι δύο ημέρες για τη μετάβαση στην Αμοργό  και επιστροφή στον Πειραιά με το πλοίο BLUE STAR). Τις υπόλοιπες έξι ημέρες θα πραγματοποιηθούν τρεις διαδρομές στα ωραιότερα μονοπάτια και τις παραλίες και μία ανάβαση στο όρος Κρίκελος στο υψηλότερο σημείο του νησιού.

Ω.Π. : 3 - 6

Αρχηγός : Στέφανος Γιάννου, τηλ. 6980881119


Κυριακή 19/9/2021 - ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΑΝΟΥ - ΠΑΡΝΩΝΑΣ

07:00 : Αναχώρηση από Σύνταγμα για Αγία Σοφία (Καστριτοχώρια) από όπου θα ξεκινήσει η πορεία μας στο ωραίο φυσικό περιβάλλον και στο όμορφο φαράγγι του ποταμού, με κατάληξη στο γραφικό χωριό Στόλος. Μπάνιο στην παραλία Καραντί (Αργολικός κόλπος)

Ω.Π. :  4.30   Β.Δ.  : 1

Αρχηγοί :  Βάγιας Νικολαΐδης, Θανάσης Χωματάς


Κυριακή 26/9/2021 - ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

07:00 : Αναχώρηση για Καρυά Αργολίδας. Η πορεία μας θα ξεκινήσει από τα 1100 μ. στην παλιά Μονή της Παναγίας με ωραία θέα στον Αργολικό κάμπο. Στον ίδιο δρόμο μετά τη Μονή αρχίζει το δασωμένο μονοπάτι που μας οδηγεί στην Νεραϊδόβρυση. Ακολουθούμε πορεία δεξιά βόρεια και μετά δυτικά. Μόλις φτάσουμε στην κορυφογραμμή ακολουθούμε τα Χτένια μέχρι την κορυφή Μαλεβός στα 1771 μ. Η διαδρομή έχει κάποια μέτριας δυσκολίας τεχνικά περάσματα. Επιστροφή από τα ίδια.

Ω.Π. :  5   Β.Δ.  : 2 +

Αρχηγός :  Αλέξανδρος Ασωνίτης

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021

Παρασκευή - Κυριακή 1 - 3/10/2021 - ΟΛΥΜΠΟΣ

Παρασκευή 1/10

09:00 : Αναχώρηση από Σταθμό Λαρίσης, έξω από το σταθμό του Μετρό, για Λιτόχωρο. Η ανάβασή μας θα ξεκινήσει από τη  διασταύρωση της Γκορτσιάς με προορισμό το καταφύγιο Πετρόστρουγκα. Περνάμε ανηφορίζοντας απο τη διασταύρωση το πλάτωμα Μπάρμπα , μέσα σε δάσος κωνοφόρων και οξυές και καταλήγουμε στο λιβάδι του Στράγγου. Από εκεί ακολουθούμε το κεντρικό μονοπάτι μέχρι το καταφύγιο Πετρόστρουγκα. Διανυκτέρευση σε αντίσκηνα.

Ω.Π. : 3   Β.Δ. : 1

Σάββατο 2/10

Αναχώρηση για το οροπέδιο των Μουσών περνώντας από Σκούρτα .Το μονοπάτι για Σκούρτα έχει καλή σηματοδότηση και ομαλή κλίση. Μετά την κορυφή της Σκούρτα ακολουθεί ο Λαιμός, ένα στενό μονοπάτι  που οδηγεί στο πέρασμα του Γιόσου. Αμέσως μετά το πέρασμα καταλήγουμε στο οροπέδιο των Μουσών. Με μία μικρή στάση συνεχίζουμε μέσα από τα Ζωνάρια και το Λούκι του Μύτικα στην κορυφή του Ολύμπου.Η ομάδα που δεν θα ακολουθήσει στο Λούκι θα κατευθυνθεί προς την κορυφή Σκολιό. Κατηφορίζουμε προσεκτικά για το καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός, όπου θα διανυκτερεύσουμε .

Ω.Π. : 8 Β.Δ. : 3 για κορυφή Μύτικα και 2+ για Σκολιό

Κυριακή 3/10/21

Αναχώρηση από το καταφύγιο για Πριόνια, από την κλασική διαδρομή και αφού περάσουμε τα Πριόνια θα καταλήξουμε στο Λιτόχωρο μέσα από τη χαράδρα του Ενιπέα. Αναχώρηση για Αθήνα.

Ω.Π. :5  Β.Δ. : 1

Αρχηγός : Στέφανος Μόσχος


Κυριακή  3/10/2021 – ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟ - ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟΣ

07:00 : Αναχώρηση από Σύνταγμα για Ιερά Μονή Παναγιάς Δαμάστας Φθιώτιδας, στην περιοχή Θερμοπυλών. Ξεκινάμε από χωματόδρομο και στη συνέχεια από δασικό μονοπάτι ανηφορικά στις πλαγιές του Καλλιδρόμου, που αποτελεί κατά το μεγαλύτερο μέρος το κλασσικό μονοπάτι του Εφιάλτη.  Από το υψηλότερο σημείο της διαδρομής (1090 μ.) θα ακολουθήσει κατάβαση από δασικό μονοπάτι εναλλάξ με χωματόδρομο στις Θερμοπύλες.
Μετάβαση με το πούλμαν στον Άγιο Κωνσταντίνο για μπάνιο και φαγητό, εφ΄οσον υπάρξει χρόνος.

Ω.Π.:  6   Β.Δ. : 1

Αρχηγοί : Βάγιας Νικολαΐδης, Γιώργος Μουζακίτης


Σάββατο - Κυριακή 9 - 10/10/2021 – ΜΑΙΝΑΛΟ -ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑ

Διασυλλογική ορειβατική – περιβαλλοντική συνάντηση για τα 200 χρόνια της επανάστασης και της άλωσης της Τριπολιτσάς.

Διοργανωτές : Δήμος Τρίπολης, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (ΣΑΟΟ)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΡΕΙΩΝ

Σάββατο:    9.10.21     Ανατολικό Μαίναλο – μπλε μονοπάτι

Συνάντηση 10 π.μ. στα Καρτερόλια Φαλάνθου

1η πορεία: Καρτερόλια – Σιλίμνα – Κάστρο – Μνημείο και προμαχώνες Τρικόρφων  -Στρατόπεδο  Δημ. Υψηλάντη – Νότια περιαστικά  δάση    Τριπόλεως  – Πεδίον του Άρεως (Τρίπολη).

Β.Δ. : 1+   Ω.Π. : 5:30

2η πορεία: Καρτερόλια – Σιλίμνα – περιαστικά δάση  – Τρίπολη.
Β.Δ. : 1   Ω.Π. : 3:30

Κυριακή:    10.10.21    Ανατολικό Μαίναλο – πράσινο μονοπάτι

7 π.μ. 1η πορεία : Τρίπολη (Πεδίον του Άρεως) 640 μ. – Βόρεια περιαστικά δάση – Ανάληψη (Καταφυγιάκι ΣΑΟΟ)  –  Περθώρι – Αιωνόβια Δρυς Παυσανία (Μνημείο Παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς) -  Χαράδρα Σκαφίδες – Υψίπεδα Κουλουρδούς 1500 μ. – Ροεινό 1100 μ.
Β.Δ. : 2   Ω.Π. : 7 .30

Προαιρετική ανάβαση στην καταπληκτική κορυφή Αϊντίνης 1849 μ.  σε 2 επιπλέον ώρες, Κατηγορία 2+

9 π.μ. 2η πορεία :  Περθώρι 850 μ. – Δρυς Παυσανία – Σκαφίδες – Υψίπεδα Κουλουρδούς – Ροεινό 1100 μ.

Β.Δ. : 1+   Ω.Π. : 5 .30

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΣΑΟΟ   http://saoo.gr


Κυριακή  10/10/2021 – ΧΕΛΜΟΣ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα για την περιοχή της Κλειτορίας και το χωριό Πλανητέρο στα 650 μ. , από όπου θα ξεκινήσει η πορεία μας. Θα βαδίσουμε μέσα από πλατανόδασος και στη συνέχεια σε ελατόδασος για να μεταβούμε στην τοποθεσία Μαγέρου (1400 μ.), όπου ήταν στα χρονιά της κατοχής κρησφύγετο ανταρτών και εκεί φημίζεται πως οι αντάρτες ''γκρέμισαν'' 80 Γερμανούς. Από εκεί θα μπορέσουμε να δούμε τον Προφήτη Ηλία, τα Χτένια του Χελμού, το Γαρδίκι, το Μαδερό και την Ντουρντουβάνα. Η διαδρομή είναι 6 χιλιομέτρων, με θετική υψομετρική 700 μ. και με πολλές εναλλαγές στο τοπίο. Επιστροφή από τα ίδια.

Ω.Π. : 5  Β.Δ. : 2  Υ.Δ. : 700  μ.

Αρχηγοί: Δανάη Γαβρά, Απόστολος Λάμπρος.


Σάββατο - Κυριακή  16 - 17/10/2021 – ΥΔΡΑ

09: 00 Σάββατο : Αναχώρηση από Πειραιά με το SPEEDCAT I της ALPHA LINES. Άφιξη στις 10:50 στο λιμάνι της Ύδρας.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ:

Σάββατο : Ύδρα (λιμάνι) - Μαντράκι -Μονή Αγ.Νικολάου - Μονή Παναγιάς Ζούρβας -Φάρος.(Διάσχιση, μέτριες υψομετρικές διαφορές)

Ω.Π. : 5.00( Μ. Ζούρβας) , 6.30 - 7.00 (Φάρος με επιστροφή στη Μ. Ζούρβας) Β.Δ.  : 1

Επιστροφή με θαλάσσιο ταξί στη Χώρα, από το λιμάνι της Μονής.

Κυριακή : Χώρα - Μονή Προφ.Ηλία - κορυφή Έρος και επιστροφή απο τα ίδια.

Ω.Π. : 4 - 5 Β.Δ. : 1.

Εναλλακτικά : από Μ.Προφ. Ηλία - Αγ.Μάμας - οικισμός Επισκοπή και επιστροφή από Βλυχό -Καμίνια -Χώρα.

Ω.Π. :  5   Β.Δ. 1

Αναχώρηση για Πειραιά στις 17:10.

Αρχηγοί: Βάγιας Νικολαΐδης, Ευάγγελος Μισιακός


Σάββατο - Κυριακή  23 - 24/10/2021 – ΛΟΓΚΑΝΙΚΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Ήπιες ορειβατικές - πεζοπορικές διαδρομές στην όμορφη φύση της περιοχής με τα φθινοπωρινά χρώματα στους πρόποδες του Ταΰγετου.

Σάββατο 23/10

07: 00 : Αναχώρηση από Σταθμό Λαρίσης έξω από το Σταθμό του Μετρό, για Λογκανίκο Λακωνίας (σύνορα με Αρκαδία) στα 750 μ. Από εκεί θα ξεκινήσει η πορεία μας μέσα από δάσος με έλατα μέχρι το οροπέδιο στη θέση Κρεβάτια . Επιστροφή στο Λογκανίκο μέσω κυκλικής διαδρομής. Θα μείνουμε στο χωριό Λογκανίκο για φαγητό και κατόπιν θα πάμε στη Σπάρτη για τη διανυκτέρευση.

Ω.Π. : 6  Β.Δ. : 1

Κυριακή 24/10

Αναχώρηση το πρωί από τη Σπάρτη για Γεωργίτσι (970 μ.) από όπου θα ξεκινήσει η πορεία μας. Θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι για το πανέμορφο φαράγγι των Μύλων και θα καταλήξουμε στο γραφικό χωριό Καστόρι (500 μ.). Κατόπιν με το πούλμαν θα πάμε στο Λογκανίκο για φαγητό και από εκεί θα επιστρέψουμε στην Αθήνα.

Ω.Π. : 4  Β.Δ. : 1

Αρχηγοί : Βάγιας Νικολαΐδης, Αγγελική Μάρκου


Κυριακή  31/10/2021 – ΔΙΡΦΥΣ

07:00 : Αναχώρηση από Σύνταγμα για το βουνό της Δίρφυος στην κεντρική Εύβοια. Το πούλμαν θα μας αφήσει λίγο πιο πάνω από το χωριό Στενή σε υψόμετρο 1000 μ. Από εκεί θα κατευθυνθούμε για την κορυφή του βουνού που βρίσκεται στα 1743 μ. Στη συνέχεια η ομάδα μας θα ξεκινήσει την κάθοδο για την Στενή μέσω του μονοπατιού Σ6. Η πορεία είναι δύσκολη σε βράχινο πεδίο και απαραίτητα είναι τα καλά ορειβατικά παπούτσια και η καλή φυσική κατάσταση των συμμετεχόντων.

Β.Δ. : 2   Ω.Π. : 6    Υ.Δ. : 750 μ.

Αρχηγός : Δανάη Γαβρά

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021

Κυριακή 7/11/2021 - ΟΛΥΜΠΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

06:30 : Αναχώρηση από Σύνταγμα για το χωριό Γυμνό (περιοχή Αμαρύνθου). Η έναρξη της διαδρομής θα γίνει από την ανατολική πλευρά, από το αθλητικό κέντρο του Γυμνού ( περίπου 250μ.) με κατεύθυνση προς τα ΒΔ από χωματόδρομο μέχρι την στάνη του Ρουμπή (10 λεπτά). Από εκεί θα ξεκινήσουμε σε σηματοδοτημένο μονοπάτι το οποίο περνάει από ρεματιά αρχικά και στην συνέχεια γίνεται αρκετά ανηφορικό και διασχίζει όλο το πευκοδάσος της ανατολικής πλαγιάς του Ολύμπου Ευβοίας.  Διασχίζουμε μια ανηφορική σάρα και βγαίνουμε στο διάσελο μεταξύ των δύο κορυφών του βουνού (2 ώρες).  Περνάμε στην δυτική πλευρά του διασέλου και από μονοπάτι μέσα από θαμνώδη έκταση  πηγαίνουμε προς τα βόρεια και σκαρφαλώνουμε στην βραχώδη κορυφή, την Ψηλή Κορυφή (1171 μ.)  (21/2 έως 3 ώρες).  Επιστρέφουμε στην δυτική πλευρά του διασέλου και ακολουθώντας το μονοπάτι προς τα κάτω βγαίνουμε σε χωματόδρομο.  Ο δρόμος αυτός θα μας οδηγήσει μετά από ένα δίωρο προς την δυτική πλευρά του βουνού στο χωριό Θεολόγος, όπου θα μας περιμένει το πούλμαν.  Στη συνέχεια θα πάμε στην παραλία της Ερέτριας για φαγητό.

Ω.Π. : 6  Β.Δ. : 2  Υ.Δ. : 921  μ.

Αρχηγός : Ευάγγελος Μισιακός


Κυριακή 14/11/2021 - ΟΙΤΗ

07:00 : Αναχώρηση από Σταθμό Λαρίσης, έξω από το Σταθμό του Μετρό, για  Άνω Παύλιανη. 
Διαδρομή : Παύλιανη – Καταβόθρα, Πυρά Ηρακλέους – Παύλιανη (Το μονοπάτι του Ηρακλή).
Φεύγουμε από το χωριό της Παύλιανης ανηφορίζοντας σε δασικούς δρόμους και ύστερα σε μονοπάτι. Κυκλώνουμε το Ξεροβούνι από βόρεια μέχρι να ξαναβγούμε σε χωματόδρομο ψηλά (1500 μ.) σε οροπέδιο. Κάνουμε μικρή παράκαμψη μέχρι τη θέση «Καταβόθρα», όπου τα νερά του οροπεδίου χάνονται μέσα στο ομώνυμο σπηλαιοβάραθρο. Επιστρέφουμε και συνεχίζουμε το χωματόδρομο μέχρι την Πυρά Ηρακλέους. Μονοπάτι στη ρεματιά νότια του Ξεροβουνίου κατηφορίζει προς την Παύλιανη. Στο τέλος ακολουθούμε  χωματόδρομο.

Πόσιμο νερό στη διαδρομή: Ναι (Καταβόθρα)
Μήκος: 15 χλμ.
Ω.Π. :  6  (χωρίς τις στάσεις) Β.Δ . : 2  Υ.Δ. : ± 605μ.

Αρχηγός : Στέφανος Μόσχος


Κυριακή 21/11/2021 - ΥΜΗΤΤΟΣ

08:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα για τη μονή Αγ. Ιωάννου Κυνηγού στην Αγία Παρασκευή. Διαδρομή : Ιωάννης Κυνηγός – ύψωμα Κορακοβούνι – ύψωμα Λεοντάρι – Ο.Τ.Ε. και κατάβαση στην Παιανία.

Ω.Π. : 4 - 5  Β.Δ.  : 1 

Αρχηγοί : Γιώργος Δελήμπασης, Κατερίνα Ηλιάκη


Κυριακή 28/11/2021 - ΠΑΡΝΗΘΑ (Ράχη Θοδώρας – Φρούριο Φυλής – Ρέμα Θοδώρας)

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα. Η διαδρομή μας ξεκινάει από τον αυτοκινητόδρομο που πηγαίνει στη Μονή Κλειστών, έξω από την Φυλή (370 μ.). Η ανάβαση της Ράχης της Θοδώρας γίνεται μέσα από δασική περιοχή ακολουθώντας ένα από τα αρχαία μονοπάτια προς το φρούριο (640 μ.). Κατάβαση από το αρχαίο μονοπάτι στο Ρέμα της Θοδώρας προς την περιοχή της Φυλής.

Ω.Π. :  5.30  Β.Δ . : 1  Υ.Δ. : 270 μ.

Αρχηγός : Δανάη Γαβρά

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

Κυριακή 5/12/2021 - ΒΥΤΙΝΑ - ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ

06:30 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα για Βυτίνα. Ξεκινάμε από την Παλιά Βυτίνα και ακολουθώντας πορεία από Β προς Ν, κατεβαίνουμε στο γραφικό φαράγγι του ποταμού Μυλάοντα και φτάνουμε μετά από μία ώρα στο Μεθύδριο.  Συνεχίζουμε την πορεία μας μέσα από τοπίο όπου εναλλάσσεται δασική ζώνη με λιβάδια και αγρούς προς τα νότια, περνάμε το εκκλησάκι Αγ. Θεοδώρων και την βρύση  Μακρινού και παρακάμπτουμε  το χωριό Ελάτη από τα ανατολικά.  Συνεχίζουμε με κατεύθυνση προς τα ΝΔ σε δασώδη ορεινή ζώνη του Δυτικού Μαίναλου και κατεβαίνουμε από θαμνώδη έκταση μετά από 5 - 6  ώρες στο παραδοσιακό χωριό Στεμνίτσα.

Ω.Π. :  7  Β.Δ.  : 2

Αρχηγός :  Ευάγγελος Μισιακός


Κυριακή 12/12/2021 - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

07: 30 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα για Καστανιά Κορινθίας. Η ανάβαση θα γίνει από το διάσελο της Καστανιάς μέχρι την κορυφή (1695 μ.) Το περισσότερο κομμάτι της διαδρομής είναι σε μονοπάτι μέσα σε δάσος από έλατα.  Η κατάβαση θα γίνει στο Μάτι Φενεού (840 μ.).

Ω.Π. :  5  Β.Δ.  : 1  Υ.Δ. :  + 500 μ., - 850 μ.

Αρχηγοί :  Γιάννης Κορνάρος, Τάκης Στάικος


Κυριακή 19/12/2021 - ΞΗΡΟΒΟΥΝΙ ΕΥΒΟΙΑΣ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα για Στενή Ευβοίας. Η πορεία μας θα ξεκινήσει από το γήπεδο της Στενής (497 μ.) με προορισμό την κορυφή (1425 μ.). Επιστροφή από την ίδια διαδρομή.

Ω.Π. :  5 - 6    Β.Δ.  :    2  Υ.Δ. :   928  μ.

Αρχηγοί :  Αλέξανδρος Ασωνίτης, Νίκος Ρούσσος


Τρίτη - Πέμπτη  28 - 30/12/2021 - ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Πεζοπορικές διαδρομές μικρού βαθμού δυσκολίας, τρεις μέρες ανάμεσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Τρίτη 28/12    Μονεμβασιά – Κάστρο - Μονή Αγ. Γρηγορίου

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (Φιλελλήνων & Μητροπόλεως) για Μονεμβασιά. Κυκλική διαδρομή στο Κάστρο, που θα μας προσφέρει μία ολοκληρωμένη εικόνα του ιστορικού τόπου της Μονεμβασιάς. Διαδρομή προς Παλαιά Μονή Αγ. Γρηγορίου (εκτός Κάστρου) με πανοραμική θέα.

Ω.Π. : 3.30  Β.Δ. : 1

Τετάρτη 29/12    Προφήτης Ηλίας – Κάβο Μαλιάς  

Από ψαροχώρι Προφ. Ηλία – Αγ. Μαρίνα – Απολιθωμένο δάσος – Μονή Αγ. Ειρήνης – Ερημητήριο του Αγ. Γεωργίου στη βραχώδη άκρη του Κάβο Μαλιά

Ω.Π. : 3.30 - 4  Β.Δ. : 1

Πέμπτη 30/12    Άγιος Φωκάς – Σπήλαιο Καστανιάς 

Η εντυπωσιακή αυτή διαδρομή ενώνει την περιοχή της Μονεμβασιάς με τη χερσόνησο του Μαλέα. Ξεκινά από το γραφικό Άγιο Φωκά, διαγράφει Νοτιοανατολική πορεία παράλληλα στη θάλασσα και καταλήγει στο όμορφο σπήλαιο της Καστανιάς. Το σπήλαιο αυτό ανακαλύφθηκε πρόσφατα και είναι επισκέψιμο και οργανωμένο. Κατατάσσεται ανάμεσα στα τρία σημαντικότερα σπήλαια της Ευρώπης.

Ω.Π. : 4  Β.Δ. : 1

Αρχηγοί :  Βάγιας Νικολαΐδης, Χρήστος Παναγιωτόπουλος

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2022

Κυριακή 9/1/2022 - ΜΑΙΝΑΛΟ - ΜΟΥΡΤΖΙΑ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Καρδαρά Αρκαδίας.  Αρχικά θα ανέβουμε μέσα από ελατόδασος προς το διάσελο Αιντίνη -  Μουρτζιάς.  Μετά από πορεία 1.5 έως 2 ωρών θα φτάσουμε  στο ανοιχτό διάσελο (1450 μ.) που καλύπτεται από παλαιούς αγρούς και θαμνώδη βλάστηση.  Θα συνεχίσουμε το ανηφορικό μονοπάτι δυτικά προς Μουρτζιά μέσα από ελατόδασος. Σε μία ώρα θα φτάσουμε στην πρώτη κορυφή της Μουρτζιάς με θέα προς όλη την Πελοπόννησο.  Εφόσον οι καιρικές συνθήκες και η κατάσταση χιονιού το επιτρέπουν θα ανέβουμε και στην δεύτερη κορυφή της Μουρτζιάς,  που είναι λίγο ψηλότερη (1782 μ.). Η κατάβαση θα γίνει από το ίδιο μονοπάτι μέχρι  το διάσελο και στη συνέχεια προς την νότια πλευρά μέσα από ελατόδασος στο φιλόξενο χωριό Ροεινό.

Ω.Π. :  6  Β.Δ.  : 2  Υ.Δ. : 752 μ.

Αρχηγός : Ευάγγελος Μισιακός


Κυριακή 16/1/2022 - ΛΙΜΝΗ ΔΟΞΑ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Λίμνη Δόξα.

Διαδρομή (κυκλική) : Λίμνη Δόξα – μονοπάτι για Ντουρντουβάνα – Τουρκόβρυση – βρύση Γκιώνα – μαντρί – μοναστήρι Αϊ Γιώργη  - Λίμνη Δόξα.

Ω.Π. : 4  - 5  Β.Δ.  : 1

Αρχηγοί :  Βάγιας Νικολαΐδης, Γιώργος Μουζακίτης


Κυριακή 23/1/2022 - ΓΕΡΑΝΕΙΑ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για το Λουτράκι. Από εκεί θα ξεκινήσει η ανάβασή μας με κατεύθυνση Βόρεια προς τη Μονή Όσιου Πατάπιου μέσα από μονοπάτι με πυκνή βλάστηση. Από τα σκαλιά της Μονής ανηφορίζουμε σε σαφές μονοπάτι έως τη μονή Αποστόλου Παύλου, σε ένα μικρό ξέφωτο του δάσους. Από εδώ σε όλο πιο αραιό δάσος φτάνουμε στην κορυφή σε υψόμετρο 1033 μ. Με μικρή κυκλική πορεία προς την κορυφή Πέτρα, επιστρέφουμε στη Μονή Αποστόλου Παύλου και στη συνέχεια στο Λουτράκι ακολουθώντας την ίδια διαδρομή.

Ω.Π. :  7 - 8  Β.Δ.  : 2  Υ.Δ. : 800 μ.

Αρχηγός : Στέφανος Μόσχος


Κυριακή 30/1/2022 - ΒΥΤΙΝΑ - ΕΛΑΤΗ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Βυτίνα.

Διαδρομή : Ξενία Βυτίνας – διάσελο Μαδάρας – κορυφή Μαδάρα – Ελάτη.

Ω.Π. : 4.30  - 5.30  Β.Δ.  : 1

Αρχηγοί :  Βάγιας Νικολαΐδης, Αλέξανδρος Ασωνίτης

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2022

Κυριακή 6/2/2022 - ΚΤΕΝΙΑΣ

07:30 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Νεστάνη Αρκαδίας και Μονή Γοργοεπικόου (900 μ.), από όπου θα ξεκινήσει η πορεία μας. Θα ανέβουμε στην κορυφή (1634 μ.) και θα επιστρέψουμε από την ίδια διαδρομή.

Ω.Π. :  5  Β.Δ.  :  Υ.Δ. : 740 μ.

Αρχηγοί :  Γιάννης Κορνάρος, Τάκης Στάικος


Κυριακή 13/2/2022 - ΥΠΑΤΗ – ΒΟΡΕΙΕΣ ΠΛΑΓΙΕΣ ΟΙΤΗΣ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Υπάτη.

Διαδρομή ( κυκλική) : Υπάτη – Ροδοκάλο – Κάστρο Υπάτης  - Ακρόπολη - Υπάτη

Ω.Π. : 4 -  5   Β.Δ. : 1  Υ.Δ. : 435 μ.

Αρχηγοί : Βάγιας Νικολαΐδης, Γιώργος Μουζακίτης


Κυριακή 20/2/2022 - ΚΥΛΛΗΝΗ (ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΡΕΙΑ)

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Τρίκαλα Κορινθίας- Οροπέδιο (1500 μ.), από όπου θα ξεκινήσει η ανάβαση. Υπάρχουν 2 διαδρομές, η κλασική από το καταφύγιο  και ένα πιο στενό λούκι λίγο πιο απότομο. Μετά απο 3 - 4 ώρες ανάβασης, εξαρτάται από το ύψος του χιονιού, φτάνουμε στην κορυφή 2374 μέτρων με εξαιρετική θέα στα βουνά της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας. Κατάβαση από τα ίδια.

Ω.Π. : 5 - 7  Β.Δ. : 2  Υ.Δ. : 820 μ.

Αρχηγοί :  Γιάννης Κορνάρος, Τάκης Στάικος


Κυριακή 27/2/2022 - ΟΡΤΑΡΙ ΚΥΜΗΣ

07:00 : Αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων) για Χωνευτικό Κύμης.  Διαδρομή : Χωνευτικό – ανάβαση του φαραγγιού του Κουματαριά μέσα από δάση από κουμαριές και βελανιδιές έως την κορυφή του όρους «Ορτάρι» σε κάθετη ορθοπλαγιά 875 μ. από τη θάλασσα, μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, με εκπληκτική θέα στο Αιγαίο.

Ω.Π. : 6 - 7   Β.Δ.  : 2

Αρχηγός : Αλέξανδρος Ασωνίτης

ΜΑΡΤΙΟΣ 2022

Σάββατο – Δευτέρα 5 - 7 / 03 /2022 - ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΠΑΡΝΩΝΑ

Σάββατο 5/306.00 το πρωί αναχώρηση από το Σύνταγμα (γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων)  για την Ι.Μ. Μαλεβής Αρκαδίας (910 μ). Προσκύνηση και ανάβαση στο οροπέδιο κάτω από την κορυφή (1645 μ). Προαιρετική ανάβαση στην κορυφή του Πάρνωνα Μεγάλη Τούρλα (1935 μ) και κατάβαση στο καταφύγιο (1424 μ) μέσω της κορυφογραμμής Ρούσσα Πέτρα (1834 μ) κλπ. Όσοι δεν ανέβουν κορυφή θα διασχίσουν το οροπέδιο και θα κατέβουν στο καταφύγιο μέσω της κλασσικής διαδρομής. Πριν το καταφύγιο υπάρχει μικρή ανάβαση 270 μ. Διανυκτέρευση στο καταφύγιο και σε αντίσκηνα. Φαγητό στο καταφύγιο.

Ω. Π. : 7-8. Β.Δ. : 2 - 3

Κυριακή 6/3 : Διάσχιση μεταξύ του καταφυγίου και του όμορφου παραδοσιακού χωριού Πολύδροσο (Τζίτζινα) (1010 μ). Η διαδρομή διέρχεται από το Κατουνάρι (1630 μ), Γαϊτανόραχη (1802 μ) και του Βαρβάτου Αλώνι (1585 μ). Επιστροφή με το πούλμαν στο καταφύγιο. Φαγητό και αποκριάτικο πάρτι.

Ω. Π. : 7-8    Β.Δ. : 2 - 3

Όσοι δεν επιθυμούν να κάνουν το σύνολο της διαδρομής, μπορούν να κάνουν μόνο το αρχικό τμήμα της, διάρκειας περίπου 2 ωρών και μετά να μεταφερθούν με το πούλμαν στο χωριό Πολύδροσο.

Καθαρή Δευτέρα 7/3 : Αναχώρηση νωρίς το πρωί με το πούλμαν για το χωριό Πολύδροσο. Ανάβαση μέσα από το ελατόδασος στην κορυφή Ψαρή (1839 μ.) και από εκεί διάσχιση της κορυφογραμμής - Κορομπηλιά (1777 μ.) - Μαδαρή (1686 μ.) - Ανώνυμη (1583 μ.) - Γουβί (1421 μ.) έως την άσφαλτο (1173 μ.) δίπλα στο χωριό Κοσμάς. Ανάλογα με την ώρα είτε φαγητό/καφέ στην ωραία πλατεία του Κοσμά είτε αναχώρηση απευθείας για Αθήνα.

Ω. Π. : 8 -9   Β.Δ. : 2 - 3

Εάν η ομάδα αργήσει να φτάσει στην κορυφή Ψαρή θα επιστρέψει στο Πολύδροσο μέσω μικρής παραλλαγής της διαδρομής ανόδου.

Η τριήμερη διάσχιση απευθύνεται σε άτομα που αγαπούν το βουνό και διέρχεται από υπέροχα ελατοδάση, αλπικές κορυφογραμμές με εξαιρετική θέα, πετρόκτιστους ναούς σε απίστευτα σημεία, ρέματα, παραδοσιακά πετρόκτιστα χωριά κλπ. Μέρος της διαδρομής είναι εκτός μονοπατιού. Τα πράγματα που δεν είναι αναγκαία για τις διαδρομές θα μεταφέρονται με το πούλμαν.

Αναγκαίος εξοπλισμός : FFP2 μάσκες, χειμερινός εξοπλισμός (πιολέ, κραμπόν) και ρουχισμός, φακός. Προαιρετικά αποκριάτικη στολή μασκαρέματος. Οι διαδρομές ενδέχεται να τροποποιηθούν ανάλογα με την κατάσταση του χιονιού. Το αποκριάτικο party στο καταφύγιο και γενικά η ανάβαση θα πραγματοποιηθεί εάν η εξέλιξη της επιδημίας Covid το επιτρέψει.

Αρχηγός : Γιώργος Σιδηράς